Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Career 29 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

7 manieren om ervoor te zorgen dat je je aan je nieuwe gewoontes houdt

Van het aanleren van een nieuwe ochtendroutine tot het maken van een dagelijkse wandeling, met de onderstaande punten gaat het je dit keer echt lukken om je aan je voornemens te houden. Voor een setje goede voornemens hoeft het namelijk écht geen 1 januari of begin van de maand te zijn. Jezelf iets nieuws aanleren kan wat ons betreft altijd.

Dus wil je jezelf aanleren om dagelijks vitamines te slikken (in plaats van ze elke dag te vergeten), wil je elke dag twee stuks fruit eten (omdat het er vaak bij inschiet) of wil je meer rust in je hoofd creëren door te mediteren? Met de onderstaande 7 punten gaat het je lukken om die gewoontes vol te houden.

1. Zet het in je agenda

Jouw agenda is een krachtiger wapen dan je misschien denkt. Wil je elke dag een wandeling maken? Zet dat dan ook in je agenda, het liefste met een melding op het tijdstip dat het jou het beste uitkomt om die wandeling te maken. Je wordt zo dagelijks aan jouw doel herinnerd, totdat het in jouw hoofd zit en je die meldingen niet meer nodig hebt.

2. Schrijf je doelen op (en maak ze haalbaar)

“Meer water drinken” is een mooi doel, maar lastig om te halen. Hoeveel water is dat voor jou? Als je normaal 1 glas water per dag drinkt, en je drinkt er nu 2, dan is dat meer. Maar is het ook genoeg voor je? Waarschijnlijk niet. Maak je doelen daarom haalbaar. 8 glazen water per dag drinken, in dit geval.

3. Maak een habit tracker

Nog zo’n manier om dagelijks aan je doelen herinnerd te worden: maak een habit tracker en hang ‘m in het zicht. Je kunt ‘m natuurlijk ook in je bullet journal zetten of een habit tracker app gebruiken. Als je maar dagelijks even geconfronteerd wordt met jouw doelen (en je ‘m dus lekker af kunt vinken).

4. Vertel het je vrienden

Vrienden en familie kunnen een goed steuntje in de rug bieden. Weten zij dat jij elke dag een stukje wilt wandelen, dan wordt er misschien wel voorgesteld om een lange wandeling te maken in plaats van een drankje op het terras. En wil je ‘s morgens gaan sporten? Dan is het fantastisch als die ene vriendin ook elke ochtend meegaat. Samen sleuren jullie elkaar erdoorheen totdat het een gewoonte geworden is, wedden?

5. Wacht niet op motivatie

Motivatie is een unicorn met glitters die magisch verschijnt en jouw de motivatie geeft om aan je doelen te werken. Je moet zélf zorgen voor motivatie door het keer op keer te doen. Echt, soms is het even door de zure appel heen bijten, maar ben je ooit ongelukkiger van een wandeling of een workout geworden? Dacht het niet.

6. Plan review-momentjes in

Niets is meer confronterend dan een gesprek met jezelf waaruit blijkt dat je niet aan jouw doelen hebt gewerkt. Je wilt jezelf immers niet teleurstellen. Plan daarom in je agenda een tijdstip waarop je jouw eigen progressie bekijkt. Dit kan wekelijks, maandelijks of bijvoorbeeld elk kwartaal zijn. Waar sta je nu, en wat moet je nog doen om jouw doelen de komende tijd te halen? Sta stil bij de dingen die je (niet) doet om te groeien.

7. Reward jezelf

Is het gelukt? Heb je een week lang dagelijks jouw vitamines geslikt, 8 glazen water gedronken, een rondje gelopen of gemediteerd? Beloon jezelf dan! Je mag hartstikke trots zijn op jezelf, want dit is het begin van een nieuwe gewoonte.

Zo krijg en houd je een gezonde relatie met je Fitbit of Apple Watch

Mindbodygreen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.