Tessa Ham
Tessa Ham Money 26 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

No Buy Month: geef je uitgaven een reset door een maand niets te kopen

Misschien heb je er al eens over gehoord: de No Buy Month. Dit is een challenge waarin je een maand lang niets nieuws koopt. Geef jij meer geld uit dan je zou willen? En ben je bijvoorbeeld na de lockdown helemaal los gegaan met etentjes en shopsessies? Dan kan de No Buy Month een goede manier zijn om je uitgaven weer even een reset te geven.

Met deze challenge word je namelijk een stuk bewuster van de uitgaven waar je normaal gesproken zonder twijfel je pinpas voor zou trekken.

De regels van een No Buy Month

Het is onmogelijk om een hele maand niets te kopen, je moet immers je huur en boodschappen blijven betalen. Daarom gaat het er bij een No Buy Month niet om dat je helemaal geen geld uitgeeft, maar dat je niets onnodigs koopt. Het gaat erom dat je je uitgaven onder de loep neemt en meer de controle krijgt over je financiën.

Hieronder vind je nog een aantal tips om je No Buy Month een succes te maken:

Houd het realistisch

Natuurlijk is het leuk om de uitdaging aan te gaan en het niet te makkelijk voor jezelf te maken, maar je zal zien dat het niet realistisch is om helemaal niets meer te kopen.

Je kiest zelf aan welke regels je houdt voor je No Buy Month. Denk hierbij aan regels als:

  • Ik sta mezelf één etentje in de maand toe buiten de deur (bijvoorbeeld voor een verjaardag of jubileum).
  • Ik mag nog wel cadeaus voor anderen kopen.
  • Ik heb twee jokers die ik gedurende de maand mag inzetten.

Bereid je goed voor op de No Buy Month

Zoals bij wel meer zaken het geval is, is een goede voorbereiding essentieel als het om een No Buy Month gaat. Dat doe je onder andere door je regels op te stellen, maar ook door alvast vooruit te denken. Heb je bijvoorbeeld nieuwe sportkleding nodig? Koop die dan alvast.

Het is geen ramp om sportkleding te kopen als je die echt nodig hebt, maar hoe minder je hoeft te kopen gedurende de maand, hoe gemotiveerder je blijft om echt door te zetten.

Ga helemaal los met gratis activiteiten

Op de één of andere manier zien we sparen en genieten als twee tegenovergestelde begrippen. Dat komt omdat we onze vrije tijd voornamelijk spenderen door geld uit te geven. Probeer gedurende deze maand dus zoveel mogelijk gratis activiteiten uit.

Stof je kwasten bijvoorbeeld weer eens af en ga schilderen, leen de gitaar van een vriendin en leer een instrument bespelen, bak taarten, nodig je vrienden uit voor een spelletjesavond of je beste vriendin voor een filmavond (inclusief popcorn), of probeer de hobby fotografie eens.

Misschien ontdek je door deze No Buy Month wel een nieuwe (gratis) hobby waar je je leven lang plezier van hebt. Get creative!

Houd bij hoeveel je bespaard hebt

Je wil aan het einde van de maand natuurlijk wel weten hoeveel je met je No Buy Month hebt bespaard. Dat doe je bijvoorbeeld door je uitgaven van je No Buy Month te vergelijken met drie eerdere maanden. Maar je kunt ook gedurende de maand een lijstje bijhouden met alle dingen die je had willen kopen, maar die je niet gekocht hebt.

Geef niet op

Dertig dagen is niet zo lang als je denkt. Je overleeft het echt wel om dertig dagen niet uit eten te gaan of nieuwe kleding te shoppen. Maar geef het niet op als je toch een keertje in de fout in gaat – we zijn immers allemaal mensen.

Begin meteen met (meer) sparen: 7 dingen die je vandaag nog kunt doen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.