Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Relaties 6 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit onderzoek laat zien waardoor mensen sneller vreemdgaan en het is best verontrustend

Wij gunnen het niemand toe, een relatie met een ontrouw persoon. Toch kent bijna iedereen wel iemand waarbij een relatie in moeilijkheden is gebracht of zelfs is beëindigd door deze reden. Vreemdgaan is pijnlijk maar komt bijna elke dag wel voor. Nieuw onderzoek legt uit waar dat aan kan liggen.
Oh oh…

Als er een schaap over de dam is volgen er meer

Mensen gaan eerder vreemd in een relatie als ze weten dat anderen om hen heen vreemdgaan, blijkt uit een nieuwe studie. De onderzoekers van de Reichman University toonden namelijk aan dat de aandacht voor een partner vermindert wanneer iemand wordt blootgesteld aan de normen van mensen met een affaire. Tegelijkertijd nam bij deze personen de interesse in anderen juist toe.

Is vreemdgaan besmettelijk?

De studie – die uit drie onderzoeken bestaat – had als doel te ontdekken of externe omstandigheden de kans vergroten dat mensen hun partner bedriegen. Bij het eerste onderzoek kregen 145 deelnemers een video te zien waarin percentages werden gedeeld over het aantal mensen dat hun partner bedriegt. De ene helft van deze deelnemers kreeg te horen dat dit om 86% ging, terwijl de andere helft van de deelnemers te horen kregen dat dit maar 11% was. Na het bekijken van deze video werd aan de deelnemers gevraagd om een seksuele fantasie te beschrijven met iemand anders dan hun eigen partner. Deze spicy fantasieën werden vervolgens geanalyseerd en gecodeerd op basis van seksueel verlangen voor de eigen en voor andere partners. Tot de verbazing van de onderzoekers bleek dat de video’s geen noemenswaardige invloed uit voort kwam.

Of toch wel…

Voor het tweede onderzoek kreeg de ene helft van de deelnemers verhalen te lezen van mensen die hun partner hebben bedrogen en de andere helft droge academische stof. Hierna kregen ze foto’s te zien van aantrekkelijke vreemden en werd hen gevraagd of er een potentiële partner tussen stond. Uit deze resultaten bleek dat de deelnemers die hadden gelezen over het bedriegen van een partner, de vreemden eerder en vaker als potentiële partners konden zien.

Bij het laatste onderzoek las een deel van de deelnemers de resultaten van een enquête over vreemdgaan op hun partner en de andere helft over academisch werk. Beiden groepen sloten de reeks onderzoeken af met de mededeling dat ze nog via messenger geïnterviewd zouden worden door een onderzoeker en kregen ze een foto te zien van de zogenaamde “onderzoeker”, die gescout is op aantrekkelijke looks. De interviews bevatten vragen over hobby’s, voedselvoorkeuren, positieve eigenschappen en tips om thuis bezig te blijven.

Flirten

De interviewers sloten het interview af door te schrijven: “Je hebt zeker mijn nieuwsgierigheid gewekt! Ik hoop je weer te zien en dan deze keer persoonlijk.” Aan het einde van het interview werd de deelnemers gevraagd een laatste bericht achter te laten voor de interviewer, dat vervolgens door de onderzoekers werd gecodeerd. Uit de bevindingen bleek dat de deelnemers die lazen over het vreemdgaan op een partner, meer kans hadden om een ​​flirterig bericht naar de interviewer terug te sturen. Ook opvallend was dat volgens de onderzoekers hadden de mannelijke deelnemers meer kans om een ​​flirty boodschap te sturen dan de vrouwelijke deelnemers. Hmm…

Conclusie

Als afsluiter van het onderzoek is te lezen: “Zoals aangegeven in ons onderzoek, hebben dergelijke percepties de neiging om mensen te bevrijden van de ketenen van hun moraliteit, buitensporige verlangens los te laten en hun verspreiding te vergroten.” Des te belangrijker dus om een loyale inner circle te creëren.

Dit de grootste veroorzaker van vreemdgaan (volgens onderzoek)

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.