Emma Toussain
Emma Toussain Events 12 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Op déze datum begint het officiele kerstseizoen, volgens onderzoek

In Nederland beginnen we vaak op 6 december, als de Sint het land uit is, met het vieren en plannen van kerst. De boom wordt in huis gehaald en alle versieringen worden weer opgehangen. Maar wanneer is het officiële begin van de feestdagen? Dankzij de allereerste Seasonal Audio Noise Tracking Aggregator (oftewel S.A.N.T.A.) Index van Sonos, een uniek algoritme dat is gemaakt om de feestvreugde te meten, weten we dat feestseizoen op déze datum – scroll door naar beneden voor ‘t antwoord – pas echt van start gaat. Happy holidays!

Om dit te vieren, heeft Jaap Reesema z’n eigen kerstjingle uitgebracht in samenwerking met het audiomerk.

Kerstseizoen volgens de S.A.N.T.A. Index

We kennen allemaal wel iemand die het liefst het hele jaar door All I Want for Christmas draait en z’n kerstboom al heeft staan nog voor Sinterklaas is langsgekomen. Daarnaast kennen we ook z’n tegenhanger, de Grinch. De persoon die kerst het liefst overslaat. Maar hoe vinden we de gulden middenweg en hoe vroeg is te vroeg om naar kerstmuziek te luisteren of een mooie kerstfilm te bekijken? Bij Sonos willen ze dit debat voor eens en altijd afsluiten, daarom is de Seasonal Audio Noise Tracking Aggregator (S.A.N.T.A.) Index afgelopen oktober in het leven geroepen.

De Sonos S.A.N.T.A. Index analyseert de frequentie waarmee gebruikers in elk deelnemend land – van de Verenigde Staten, Canada en Mexico tot het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Zuid-Afrika, Colombia, Australië en meer – de vijf populairste kerstliedjes en -films zoeken en afspelen op de Sonos-app.

Hoe zit het met de kerstvreugde?

Gecombineerd met andere statistieken, waaronder de hoeveelheid sociale media content over de feestdagen, genereerde de index een dagelijkse Jingle Wave-score op een schaal van 0 (geen kerstvreugde) tot 100 (maximale kerstvreugde). Zodra de Jingle Waves het kantelpunt bereiken – gedefinieerd als 50 – is de officiële start van het kerstseizoen daar. En die dag is gemeten op 8 december! We zitten er dus middenin – laat die kerstmuziek maar komen!

Maar ben jij iemand die liever al eind november de kerstboom heeft staan? Geen probleem natuurlijk.. start spreading the joy!

Sonos

Kerst Kan Mij Niet Vroeg Genoeg Beginnen

Om dit moment te vieren, heeft de Nederlandse zanger en podcastmaker Jaap Reesema een kerstjingle met videoclip uitgebracht. Jaap is een heuse Christmas lover, voor hem kan kerst niet vroeg genoeg beginnen en dat het liefst al in november. Voor z’n lieftallige vrouw, Kim Kötter, is dat toch echt te vroeg. Met als titel ‘Kerst Kan Mij Niet Vroeg Genoeg Beginnen’ nemen ze je graag mee in hun familieverhaal.

Luister het leuke nummer hier:

Mariah Carey heeft op Instagram het kerstseizoen aangekondigd en wij zijn excited

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.