Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Body & Mind 19 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

5 signalen van jouw lichaam dat je te weinig omega 3-vetten binnenkrijgt

Ons lichaam is hartstikke slim. Als je niet genoeg van een bepaalde vitamine binnenkrijgt, dan laat het lichaam dat met subtiele symtomen blijken. Zo ook met een omega 3-tekort: wist je dat de onderstaande kwaaltjes kunnen wijzen op een tekort van omega 3?

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetten passen goed in een gezond voedingspatroon. Ze beschermen het lichaam namelijk onder andere tegen hart- en vaatziekten, lezen we bij het Voedingscentrum. Maar waar zitten die vetzuren dan precies in? Vette vis, om te beginnen (hallo sushi!). Ook schaal- en schelpdieren zitten vol met deze gezonde vetzuren, evenals plantaardige oliën zoals lijnzaadolie.

5 signalen van een omega 3-tekort

Belangrijk om te onthouden: de onderstaande symptomen hoeven niet per se te betekenen dat je een omega 3-tekort hebt, maar als je meerdere symptomen kunt aftikken dan zou je wel een tekort kunnen hebben. Wil je het zeker weten? Laat dan voor de zekerheid jouw waardes meten bij de huisarts.

1. Je haar wordt dunner en breekt

Er kunnen jammer genoeg meerdere redenen zijn voor dunner wordend haar, en een tekort aan omega 3 is er één van. Merk je dat jouw haar steeds breekbaarder wordt, heb je veel last van gespleten haarpunten of uitvallend haar? Dan zou een omega 3-supplement misschien wel verschil kunnen maken.

2. “Brain fog”

Ooit gehoord van brain fog? We kunnen het het beste omschrijven als concentratieproblemen en vergeetachtigheid. In het Nederlands noemen we het ook wel eens hersenmist. “Some clues that you are not getting enough omega-3s include difficulty concentrating or memory issues,” vertelt diëtist Maya Feller aan Well+Good. Ook wordt een omega 3-tekort op latere leeftijd gelinkt aan Alzheimer en dementie.

3. Vermoeidheid

Ben je de laatste tijd op onverklaarbare wijze ineens heel moe? Ook vermoeidheid is een symptoom van een tekort aan omega 3. Goed om rekening mee te houden!

4. Een droge, geïrriteerde huid

Net als bij het droog en dun worden van het haar, kan jouw huid ook last krijgen van een omega 3-tekort. Dat merk je als jouw huid steeds droger wordt, rood en geïrriteerd wordt, of zelfs als je last krijgt van puistjes.

Omega 3-vetten helpen namelijk bij het vasthouden van vocht. Zelfs als je voldoende water drinkt, kan jouw huid dus droog worden als je niet genoeg omega 3-vetten binnenkrijgt, omdat jouw huid dan het vocht niet vast kan houden.

5. Droge ogen

In een Amerikaans onderzoek is aangetoond dat een hoog omega 3-gehalte in het lichaam voor 17% minder droge ogen kan zorgen. Als jij veel last hebt van droge ogen, dan zou een omega 3-supplement daar dus best bij kunnen helpen.

Deze viral TikTok-video beweert dat vitamine B5 jouw acne in slechts twee weken laat verdwijnen

VoedingscentrumHolland&Barrett

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.