Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Life 20 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Zo steun je (kleinere) ondernemingen tijdens deze coronacrisis

Freelancers die geen opdrachtgevers meer hebben, werknemers die naar huis worden gestuurd, horecamensen die hun zaak opnieuw tijdelijk op slot moeten doen. De coronacrisis brengt heel wat teweeg voor veel ondernemingen. Gelukkig kan ook jij je steentje bijdragen. Zo laat je ondernemers niet alleen zien dat je er voor ze bent, maar maak je ook de financiële zorgen wat minder.

Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om een onderneming te steunen. Met deze tips kom je al een heel eind.

Ondernemingen steunen tijdens coronacrisis

Ondernemingen kunnen gelukkig ook steun zoeken bij de overheid. Bedrijven kunnen werktijdverkorting aanvragen, iets wat zelfstandigen niet kunnen doen. Zij kunnen dan wel weer beroep doen op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen. De voorwaarden om die hulp te krijgen zijn alleen erg streng. Des te belangrijker dat wij doen wat we kunnen doen:

1. Reserveringen uitstellen in plaats van annuleren

Alle horeca heeft opnieuw haar deuren moeten sluiten. Grote kans dat etentjes die je al gepland had staan om die reden komen te vervallen. Dat hoeft alleen niet te betekenen dat je je reservering moet annuleren, je kunt het natuurlijk ook gewoon verzetten. Zo geef je ondernemers zekerheid op klanten en kun jij binnenkort genieten van het etentje.

2. Ga naar de lokale winkelier

Zoek de lokale winkelier op, in plaats van de grotere ketens. Blijf naar de visboer, groenteboer of de bloemist op de hoek gaan, zij hebben je nodig. Bij de kleinere winkeliers heb je ook geen last hebt van hamsterende mensen en lege schappen, dat scheelt.

3. Bestel bij restaurants zelf

Alle restaurants hebben hun deuren moeten sluiten, maar mogen nog wel bezorgen én een afhaaloptie bieden. Om die reden kan jij nog steeds genieten van je favoriete restaurants. En om die restaurants optimaal te steunen, kan je het beste je maaltijd bij het restaurant zelf bestellen, in plaats van via diensten als Thuisbezorgd en UberEats.

4. Doe een online cursus

Verschillende zelfstandigen die op dit moment geen opdrachten hebben, bieden online cursussen en workshops aan. Superfijn, want zo steun je hen niet alleen, maar heb je er zelf ook echt wat aan.

5. Bestel als de mogelijkheid er is

Eten kun je gelukkig nog steeds laten bezorgen. Dat kun je doen bij alle restaurants die deze dienst al aanboden, maar er zijn ook zaken die nu tijdelijk een bezorgmenu hebben om de coronacrisis door te komen. Het is ook mogelijk om voedselboxen bij jou in de buurt te bestellen. Check eens de hashtag #supportyourlocals op Twitter of Instagram. Wie weet zijn er al initiatieven bij jou in de buurt aangesloten. Je zou het natuurlijk ook altijd zelf kunnen navragen bij een voedselproducent, buurtrestaurant of boer bij jou in de buurt.

Meer over de quarantaine:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.