Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 20 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Wow – Zóveel mensen liegen er op hun cv, blijkt uit onderzoek

Je bent een vacature tegengekomen waar je enorm blij van wordt, maar je kunt niet alle vakjes afvinken bij de vereisten. Tja, ga je dan liegen op je cv?  Als het antwoord op die vraag bij jou stiekem ‘ja’ is, ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat meer dan dertig procent weleens heeft gelogen op z’n cv of in ieder geval de waarheid heeft verdraaid.

Het onderzoek zocht ook uit wie er precies liegen op hun cv en of ze op de leugen betrapt zijn.

Wie liegen er op hun cv?

Bijna twintig procent van de ondervraagde millennials geeft toe glashard te hebben gelogen op hun cv. Dit maakt ze de leeftijdsgroep die het meest liegt op hun cv. De tweede plek wordt ingenomen door Gen Z, alhoewel die voornamelijk de waarheid een beetje verdraaien. Mannen liegen zes procent vaker op hun cv dan vrouwen.

Zijn ze betrapt?

Tachtig procent van de leugenaars zegt nooit negatieve gevolgen te hebben ervaren van het liegen op het cv. Ten minste, voor zover ze weten. Als je potentiële werkgever erachter komt dat je hebt gelogen op je cv, kan het ook zijn dat het het bedrijf je simpelweg niet aanneemt. Zonder erbij te vertellen waarom.

Onderzoek toont namelijk aan dat meer dan de helft van de werkgevers ooit een leugen heeft gespot op een cv – dat is een stuk hoger dan die acht procent die negatieve gevolgen ervoer. Het gevolg is dat je nu nooit meer bij dit bedrijf aangenomen zal worden, omdat je onbewust op een ‘zwarte lijst’ staat.

Wees eerlijk tegen jezelf

Heb jij de neiging te liegen op je cv? Wees dan eerlijk tegen jezelf. De kans is namelijk groot dat de vacature nog net iets te hoog gegrepen is. Solliciteer alsnog, maar lieg niet op je cv. Misschien brengt je enthousiasme je nog ver. En zo niet, dan was dit helaas niet de match voor jou.

Focus je in plaats van daarvan op het maken van een sterker cv, door bijvoorbeeld je studieresultaten, trainingen en hobby’s erbij te vermelden.

Lees ook: Liegen op je cv – In hoeverre is dat oké?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.