Josca
Josca Love & Life 31 mrt 2016
Leestijd: 4 minuten

Zo houd je ongedierte op een natuurlijke manier uit je huis

Het wordt warmer buiten en dat betekent jammer genoeg meer insecten en ander ongedierte in je huis. Niet alleen muggen, maar ook muizen en fruitvliegjes en zijn hartstikke vervelend.

Je wil ze natuurlijk zo snel mogelijk weg hebben, maar hoe precies? Er zijn natuurlijk middelen als pesticiden om ze te bestrijden, maar ze op een natuurlijke manier uit je huis houden is veel fijner.

1. Muizen

Hoe schattig deze beestjes er ook uit kunnen zien, je wordt er niet blij van als ze in je huis zitten. Je voelt je alleen ook niet geroepen om ze te doden. Hoe blijven ze weg?

Eucalyptusolie:

Muizen worden misselijk van de geur van eucalyptus. Sprenkel hiervoor een paar druppeltjes olie in een bakje water. Het branden van wierook helpt hiernaast overigens ook.

Pepermuntolie:

De geur van pepermunt is te sterk voor knaagdieren, dus ze blijven daardoor liever op afstand. Het kan tevens etensgeuren ‘overheersen’, zodat muizen daar niet op af komen. Doe een paar druppels op een watje en leg deze neer op de plekken waar je denkt dat muizen je huis binnen komen.

Lauriertakjes:

Leg een paar takjes laurier in je keukenkastjes of op andere plekken waar de muizen binnenkomen. Dit werkt volgens dezelfde methode als hierboven!

Kattengrit:

Eigenlijk zit je vaak al goed als je een kat hebt. Heb je toch last van muizen, dan kun je een bakje gebruikt kattengrit neerzetten. Dat klinkt misschien vies, maar muizen slaan doorgaans op de vlucht voor de geur van katten.

2. Muggen

Alleen bij het zien van een mug krijgen we al de kriebels. En oké, laten we eerlijk zijn: bij muggen maakt het ons niet zoveel uit of we ze doodslaan, want dit zijn gewoon de meest irritante insecten op aarde. Als je ze al vindt trouwens. Het is handiger om te weten hoe je ze uit je kamer houdt in the first place.

Citroenecalyptusolie:

Muggen houden nu eenmaal niet van citroen. Kies er bijvoorbeeld voor om een oliebrander te kopen waar je deze olie in giet en daarna opbrandt, of spray met een mix van de olie en water. Wierook is ook een optie.

Knoflook:

De geur van knoflook schrikt muggen ook af. Als je zelf wel goed genoeg tegen deze scherpe geur kunt, kan je overwegen om wat teentjes knoflook fijn te snijden en dit in een bakje naast je bed te zetten.

Lavendel:

Waar wij deze geur vaak lekker vinden, houden muggen er tótaal niet van. Het is mogelijk om lavendelolie te kopen en dit in een oliebrander te schenken of takjes verse lavendel neer te leggen in huis.

Horren:

Ja, het maakt je huis een tikkeltje minder mooi, maar het is het hoogseizoen best de moeite waard om een plak-hor te installeren. Is niet veel werk, is ook niet duur, maar wel enorm effectief.

3. Fruitvliegjes

Deze vliegjes kunnen soms echt het bloed onder onze nagels vandaan halen. Overal vliegen ze rond, zelfs al is de oorzaak hiervan allang verdwenen (lees: je bananenschil ligt inmiddels wél in de prullenbak). We weten waar ze wel van houden, maar hoe krijg je die fruitvliegjes nu eens je huis uit?

Sterke kruiden:

Net als vele andere insecten, houden fruitvliegjes totaal niet van sterk ruikende kruiden. Hierbij kun je denken aan salie, knoflook en kruidnagel. Heb je een fruitschaal staan, gooi daar dan een handjevol kruiden in.

Lavendel:

In principe kun je hier precies hetzelfde doen als tegen de muggen. Deze methode zal echter niet meteen werken bij fruitvliegjes, maar wel op langere termijn.

Basilicum:

Fruitvliegjes hebben een hekel aan de geur van basilicum. Je kan een paar takjes basilicum bij je fruit leggen, maar ook een heel plantje in de keuken zetten om de vliegjes weg te houden.

Een natuurlijke vliegjesval:

Giet wat balsamico-azijn of grenadine in een bekertje en dek dat af met een papiertje of folie waar je een gaatje in hebt geknipt. De vliegjes komen af op de geur, kruipen door het gaatje en kunnen er daarna niet meer uit.

4. Mieren

Mieren komen te pas en te onpas toch weer je huis binnen en met name in de zomer, door alle kleine gaatjes die jij niet kan zien. De volgende geuren schrikken ze af.

Kaneel:

Als je denkt de plekken gevonden te hebben waar mieren je huis binnenkomen, kun je ze afschrikken door daar wat kaneel te strooien. Ruikt ook nog eens hartstikke lekker.

Cayennepeper:

Niet alleen mieren, maar ook andere kleine insecten zijn niet bepaald dol op scherpe dingen zoals peper.

Wit azijn en water:

Maak een mix van wit azijn en water, waarbij de verhouding half om half is. Doe dit in een sprayflesje en voorzie de plekken waar mieren het meest gezien worden van dit mengsel.

7 Makkelijke, snelle en goedkope remedies tegen muggenbeten:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.