Tessa Ham
Tessa Ham Career 1 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Ongelukkig op werk? 7 tips om toch alles uit je baan te halen

Wanneer je ongelukkig bent op werk, is het waarschijnlijk tijd voor een andere baan. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Er kunnen duizenden redenen zijn waarom je momenteel niet van baan kunt wisselen. Bijvoorbeeld omdat je op zoek bent naar een huis en je nu een vast contract hebt. Of omdat je vanwege een opleiding nog een bepaald aantal maanden aan deze ‘meh’ baan vastzit.

Wat de reden voor jou ook mag zijn, het is dan heel makkelijk om je down te voelen. Gelukkig zijn er ook manieren om nog alles te halen uit deze ‘meh’ baan, zodat je straks zelfs sterker aan je nieuwe baan begint.

Ongelukkig op werk? 7 tips

1. Focus op het bouwen van een netwerk

Je collega’s zijn een groot onderdeel van je werk, dus is het logisch dat zij een grote invloed hebben op je werkgeluk. Ze kunnen er zomaar voor zorgen dat een ‘meh’ baan verandert in een prima baan. Maar niet alleen daarom is het belangrijk om je te focussen op het bouwen van een netwerk.

Je raadt het al: mocht de tijd zijn aangebroken dat je wel op zoek gaat naar een andere baan of nieuwe kans, is het verdomd handig als jij waardevolle relaties hebt weten op te bouwen bij je huidige werk.

2. Doe een project waar je wel blij van wordt

Er is een reden waarom je ooit bij dit bedrijf aan de slag bent gegaan. Waarschijnlijk vind je niet alles vreselijk aan je baan, maar gaat het om een paar aspecten waardoor je ongelukkig bent op werk. Probeer daarom een project te vinden waar je blij van wordt en die je door de volgende maanden kan slepen.

We hebben vaak meer invloed op onze baan dan we denken. Wacht dus niet tot het management magisch uit zichzelf je baan gaat verbeteren (hoe moeten ze weten dat je dat wil totdat je het hebt gezegd?) en vraag zelf of je een nieuwe taak of verantwoordelijkheid op je kan nemen.

3. Leer iets nieuws

Het zou zomaar kunnen dat je ongelukkig bent op werk, omdat je niet genoeg wordt uitgedaagd. Iets nieuws leren zou je zomaar uit de dagelijkse sleur kunnen trekken. Maar zelfs als je zeker weet dat je weg wilt bij deze baan, kan iets nieuws leren enorm waardevol zijn voor je carrière. Het maakt je aantrekkelijker voor nieuwe werkgevers.

Pak de kans nu het nog kan en kijk wat de mogelijkheden binnen je bedrijf zijn om een cursus of opleiding te volgen.

4. Doe elke dag iets voor je toekomst

Of dat nou voor het eerst een leiden van een meeting is, of een koffie drinken met iemand van een andere afdeling binnen het bedrijf. Je kunt ook een waardevolle connectie maken op LinkedIn of werken aan je website voor je toekomstige bedrijf. Wanneer je elke dag werkt naar je toekomst, zal het makkelijker zijn om je ‘meh’ baan vol te houden. Er is een stip op de horizon!

5. Maak een plan

Over een stip op de horizon gesproken: maak een planning als je ongelukkig bent op werk. Een tijdlijn waarin je precies opschrijft wanneer je welke actie gaat uitvoeren. Wanneer ga je bijvoorbeeld op zoek naar een andere baan? Wanneer ga je dan je cv updaten? Je sollicitatiebrief schrijven?

Wanneer je bijvoorbeeld voor jezelf hebt besloten dat je over zes maanden een nieuwe baan gaat vinden, is het veel makkelijker om te denken: ‘Laat ik nu alles uit die zes maanden halen!’

6. Maak een lijst met je prestaties

Onderzoekers zijn erachter gekomen dat je baan zinvol voelt, als je trots bent op wat je hebt bereikt. Hierdoor creeer je meer eigenwaarde en zelfvertrouwen. Maar als je ongelukkig bent op werk, focus je je vooral op de negatieve aspecten en is het lastig te zien wat je nou echt hebt bereikt.

Maak daarom een lijst met je prestaties en successen en geef jezelf een schouderklopje. Zelfs in een werkomgeving waar je niet op je plek zit, heb je al deze zaken bereikt. Niet zo van de schouderklopjes aan jezelf? (Probeer het toch!) Deze lijst is ook handig als je straks gaat solliciteren. Zo heb je veel duidelijker voor jezelf wat jij je vorige werkgever hebt gebracht.

7. Weet dat je niet meteen je droombaan kunt hebben

Een andere reden dat je misschien ongelukkig bent op werk, is misschien omdat je het idee hebt dat deze baan ‘beneden je niveau is’. Natuurlijk kan het zijn dat het echt tijd is voor de volgende stap, maar het is wel zo dat we tegenwoordig overnight success willen hebben. We vergeten dat er een hele weg aan onze droombaan vooraf gaat. Dit is maar één stap van je carrièrepad en waarschijnlijk heb je deze basis nodig om weer verder te komen.

Het zal nu misschien nog niet zo voelen, maar in de toekomst zal je terugkijken op deze baan en dankbaar zijn voor de lessen die je het heeft gebracht. Zelfs als de baan ons heeft geleerd waar we niét willen werken of wat we niet willen doen. Ook dat is namelijk heel waardevol.

Hoge werkdruk? Zo ga je in 5 stappen het gesprek met je baas aan

CosmopolitanForbesThe Muse

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.