Julia Schaap
Julia Schaap Fashion 19 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Online of offline shoppen: wat is de meest duurzame keuze?

Steeds vaker hebben fysieke winkels ook een eigen webshop, waardoor het ons veel makkelijker wordt gemaakt om vanuit huis te shoppen. Toch heeft door de stad struinen en kleding in de winkel passen ook wel wat. Nu steeds meer mensen zich ervan bewust worden dat mode een flinke ecologische voetafdruk achterlaat, wordt er steeds vaker gekozen voor een duurzame oplossing. Terwijl velen denken dat online shoppen de oplossing is om deze voetafdruk te verkleinen, hebben andere dat idee weer bij offline shoppen.

Hoe slecht is dat shoppen van ons nou eigenlijk voor de wereld?

Morgen is beter dan vandaag

Online shoppen heeft flinke gevolgen voor het milieu. Al die kilometers die jouw pakketjes afleggen zorgen voor CO2-uitstoot. Veel mensen kiezen voor online shoppen, omdat in veel gevallen je pakket zelfs op de dag zelf nog geleverd kan worden. Toch is het beter om je pakket later te laten bezorgen, hierdoor heeft een winkel meer tijd om efficiënt een bezorging in te plannen. Wat beter is voor het milieu. Zorg er dan wel voor dat je thuis bent op het moment dat het pakket bezorgt wordt. Dit scheelt namelijk weer een ritje van de bezorgdienst, die anders op een later moment weer moet terugkomen.

Afhaalpunt

Een goed alternatief is om je pakket op een afhaalpunt te laten bezorgen. Het is beter voor het milieu om zoveel mogelijk pakketjes bij het zelfde adres af te leveren, dit scheelt namelijk weer ritjes van de bezorgdienst. Zorg er dan wel voor dat je daar op een milieuvriendelijke manier heengaat, zoals lopend of op de fiets.

Retouren

Als je dan eindelijk je pakket in handen hebt, is het belangrijk dat het voldoet aan jouw wensen. Als dat niet zo is, zit er maar een ding op en dat is retourneren. Terwijl je bij een fysieke winkel kan passen en het kan terughangen, is dat bij online shoppen niet het geval. Vaak worden de retouren vernietigd. Puur omdat dit de ‘goedkoopste’ oplossing is. Zonde van de nieuwe items die vaak niet eens zijn gedragen.

Offline shoppen

Toch moeten we het ook even over offline shoppen hebben. Vaak bezoeken mensen fysieke winkels met de auto, wat ook geen milieuvriendelijke keuze is. Een kleine kanttekening is wel dat er wordt aangenomen dat een rit gelijk staat aan één verkocht item. Dit is in de praktijk vaak niet zo. Vaak zijn er winkels in de buurt, waardoor mensen deze met de fiets of lopend bezoeken. Het is dus goed mogelijk dat één rit gelijk staat aan meerdere gekochte items.

Wat is beter?

Er spelen een hoop factoren mee die online en offline shoppen juist beter of slechter maken voor het milieu. Toch voel je hem misschien al aankomen, offline shoppen is in de meeste gevallen de meest milieuvriendelijke oplossing. Vooral als je kiest voor lokale of duurzame geproduceerde producten.

Als je elke dag met de auto naar de stad gaat om te shoppen, is online bezorgen (met een elektrische auto) weer beter.

De kunst is om zoveel mogelijk resultaat te behalen bij zo min mogelijk autoritjes. Is veel fast fashion shoppen dan ineens duurzaam? Nee, want geen kleding shoppen blijft altijd de meest duurzame optie.

Verantwoord shoppen: bij deze fijne merken koop jij de mooiste duurzame mode

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.