Julia Schaap
Julia Schaap Fashion 18 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Duurzame mode: wat is dat nou precies?

Tegenwoordig zijn steeds meer modehuizen bezig om hun kleding op een meer ethische en milieuvriendelijke wijze te produceren. Velen van ons denken bij duurzame mode aan stoffige items, terwijl er nu juist veel modehuizen prachtige en betaalbare kleding produceren.

Gelukkig wordt het aanbod van bewust gemaakte items steeds groter, waardoor jij makkelijk je steentje kan bijdragen en tóch een goed gevulde garderobe hebt.

Wat is duurzame mode?

Het blijft lastig inschatten in hoeverre een merk duurzaam bezig is. Het belangrijkste is dat de kleding wordt gemaakt van materiaal dat niet schadelijk is voor het milieu. Voor katoen en viscose is bijvoorbeeld enorm veel water nodig, wat bij te veel gebruik ernstige milieuschade kan opleveren. Daarnaast zorgt het produceren van kleding voor veel plastic vervuiling. Dit komt voornamelijk door fleece, deze stof geeft een hoop microplastic-vezels af. Deze belanden vervolgens in de lucht en in het water. Het vervelende is dat deze stof niet biologisch afbreekbaar is. Hierdoor worden wateren ernstig vervuild, wat ook grote gevolgen heeft voor de mens. De zee is namelijk een grote voedselbron en zuurstofleverancier.

Ook de werkomstandigheden moeten ethisch verantwoord zijn. Bij duurzame mode wordt er rekening gehouden met de werkomstandigheden in fabrieken, waardoor arbeiders in een gezonde en veilige omgeving werken.

Wanneer weet ik of een merk duurzaam is?

Veel merken claimen al (te) snel dat hun kleding duurzaam is. Dit blijkt niet altijd het geval te zijn. Het is vaak onduidelijk wanneer je iets duurzaam mag noemen, waardoor modehuizen al snel gebruik maken van deze term. Verkoopt toch een stuk beter, he?

Tegenwoordig wordt er veel met duurzaamheidslabels gewerkt, hierdoor zie je meteen of een kleding stuk daadwerkelijk duurzaam is. Zo heb je het Global Recycled Standard, dit label garandeert dat minimaal 50% van het product uit gerecycleerd materiaal bestaat. Daarnaast heb je ook het Fair for Life label, dit is een keurmerk met voorschriften ten aanzien van milieu en arbeidsvoorwaarden. En het Europees Ecolabel heeft richtlijnen voor sociale voorwaarden en milieuaspecten. Ook zijn er veel instellingen die aangeven of merken zich ook echt inzetten om duurzame mode te produceren. Door de onafhankelijkheid kan je goed op deze informatie vertrouwen, waardoor jij niet onbewust de fast fashion industrie blijft supporten.

Fast fashion

Toch maken we ons allemaal ook nog weleens schuldig maken aan het kopen van fast fashion items. Vooral na de modeweken wilden velen van ons een nieuwe garderobe, waardoor de fast fashion ketens de omzet zien stijgen.

Bij fast fashion wordt geen rekening gehouden met duurzaamheid. Er wordt alleen gefocust op het zo snel mogelijk produceren van zoveel mogelijk exemplaren, waardoor het enorm schadelijk is voor het milieu. Gelukkig gaan er steeds meer mensen tegenwoordig voor goede kwaliteit, waardoor veel merken zich afzetten tegen de fast fashion industrie.

Duurzame sportkleding waarvan je meteen zin krijgt om naar de gym te rennen

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.