Tessa Ham
Tessa Ham Money 5 feb 2021
Leestijd: 4 minuten

Duurzaam investeren: laat je geld voor jou én de planeet werken

Je koopt wel eens tweedehandskleding, drinkt water uit je Dopper in plaats van een plastic flesje en eet misschien minder of zelfs helemaal geen vlees. Maar heb je er ooit over nagedacht om duurzame en bewuste keuzes te maken met je spaargeld? Duurzaam investeren, ook wel duurzaam beleggen genoemd, is wat ons betreft een win-win: je laat niet alleen je geld voor jou werken, maar ook voor de planeet.

Put your money where your mouth is, noemen we dat. Bij duurzaam investeren beleg je jouw geld in bedrijven die het beste voor hebben met de planeet.

Waarom is duurzaam investeren zo belangrijk?

Het is net als geen plastic rietjes meer gebruiken, of een canvas tasje meenemen naar de supermarkt in plaats van een plastic tasje te kopen. Wanneer alleen jij dat zou doen, maakt dit geen enorme impact op de planeet. Maar hoe meer mensen plastic afzweren, hoe groter het verschil is dat je maakt.

Hoe meer mensen ervoor kiezen om hun geld te stoppen in bedrijven die denken aan onze toekomst, hoe meer de grote bedrijven die alleen denken aan hun bottomline dit gaan voelen in hun portemonnee.

“We denken vaak niet na over wie ons geld heeft en wat ze er mee doen”, zegt Alice Ross, schrijfster van Investing To Save The Planet: How Your Money Can Make a Difference tegen de Britse Glamour. Tegenwoordig proberen veel mensen hun plasticgebruik te verminderen, minder vlees te eten en zelfs minder te vliegen. Maar je denkt er bijvoorbeeld niet aan dat je pensioenfonds jouw geld belegt in bedrijven die de planeet schade toebrengen.

“Als we ons geld investeren in bedrijven die hun co2-uitstoot proberen te verminderen, geeft dat een duidelijk signaal af aan de bedrijven die dat niet doen”, zegt Alice.

Duurzaam investeren: hoe te beginnen?

Ho eens even, denk je nu misschien, het idee van duurzaam investeren spreekt je aan en je begrijpt hoe belangrijk het is. Maar is dat beleggen wel wat voor jou? Is dat niet onwijs ingewikkeld en eng? Wat nou als je al je geld kwijtraakt? Bovendien verdien je ook geen bakken met geld. Is het dan wel iets voor jou?

👉 Tip: het boek Blondjes Beleggen Beter legt in heldere en duidelijke taal alle basics van beleggen uit.

Ook hoef je er niet rijk voor te zijn, met een paar tientjes per maand kun je al beleggen.

Als beleggen in aandelen niets voor jou is, raden we je aan om naar ETF’s of fondsen te kijken. Dit kun je zien als een soort mandjes met tientallen, honderden of zelfs duizenden aandelen (oftewel: paarden). Er zijn genoeg ETF’s die alleen in duurzame bedrijven investeren. Google op ‘duurzame ETF’s en je vind genoeg opties! Dubbelcheck wel altijd welke aandelen er in het fonds zitten. Soms wordt een bedrijf als Amazon bijvoorbeeld als duurzaam bestempeld, terwijl dit helemaal niet jouw definitie van duurzaamheid is.

Raak ik mijn geld niet kwijt?

Wij raden altijd aan om te beleggen op de lange termijn, voor tientallen jaren. Dan zullen er altijd jaren tussen zitten waarop het minder gaat met je beleggingen. Het is dan belangrijk je beleggingen vast te houden en niet in paniek te verkopen. Er zullen namelijk genoeg goede jaren zijn om dat op te liften. Tussen 1900 en 2017 (een periode van meer dan honderd jaar dus) leverden beursgenoteerde aandelen wereldwijd gemiddeld 8,1 procent op.

Bovendien is het niet alleen slim voor je geweten om duurzaam te investeren. Ook voor je portemonnee pakt het – als het goed is – goed uit. Door de toenemende aandacht voor klimaatverandering en duurzaamheid groeit deze sector in rap tempo en dat heeft een positief effect op je duurzame beleggingen.

Ter illustratie: de aandelen van Sunrun Inc. en SolarEdge Technologies Inc. zijn vorig jaar met zo’n 200 à 300 procent gestegen. Ze hebben daardoor een stuk beter gepresteerd dan aandelen van onder andere Amazon, Apple en Facebook. Zelfs als je geen hart en geen geweten had, was het een goed idee om je te verdiepen in duurzaam investeren en beleggen.

Duurzaam investeren zonder het zware werk

Als je geen zin hebt om research te doen, kun je er ook voor kiezen om te beleggen bij duurzame banken als Triodos of ASN Bank. Bij beide banken kun je kiezen uit een aantal duurzame fondsen. Let er wel op dat beleggen via een bank vaak hogere kosten met zich meebrengt dan als je het zelf zou doen.

Je kunt ook een app gebruiken om de heavy lifting voor je te doen. De app Peaks belegt bijvoorbeeld je wisselgeld (als je 2,75 afrekent voor een koffie, gaat 0,25 naar je beleggingen) in fondsen die ze hebben geselecteerd op duurzaamheid. Ook de app Semmie maakt het heel makkelijk om duurzaam te investeren.

De kosten zijn hierbij lager dan als je het bij een bank zou doen (bij Peaks betaal je bijvoorbeeld 1 euro per maand), maar nog steeds hoger dan als je het zelf zou uitvogelen. En geloof ons: als je gaat duiken in de wereld van beleggen, ga je het misschien nog leuk vinden ook.

3 verstandige dingen om direct te doen als je salaris is gestort

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.