Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Beauty 26 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Bacne: dit is waarom je snel last krijgt van puistjes op je rug

Bacne is een hip woord voor puistjes op je rug. De term is ontstaan door de Engelse woorden back en acne. Bacne dus. Sommige mensen hebben eerder last van bacne dan anderen. Maar wat is nou precies de oorzaak? We delen een aantal mogelijke opties. Bacne is dus acne die je vooral op (ja, je raadt het al) je rug terug te vinden is. De puistjes zijn het vaakst terug te vinden op je bovenrug en schouders, aangezien deze gebieden de meeste talgklieren bevatten. Deze puistjes kunnen echter wel op het hele lichaam voorkomen.

Je hebt bacne in allerlei verschillende soorten en maten. De puistjes kunnen verschijnen als rode bultjes, puisten met witte koppen, maar ook als mee-eters en in ernstige gevallen zelfs als cystische acne.

Zo ontstaan puistjes op je rug

Om bacne te voorkomen, is het belangrijk om te weten waar deze puistjes vandaan komen. Bacne wordt vaak veroorzaakt door overmatige talgproductie, een opeenhoping van dode huidcellen en bacteriën. “Omdat de huid op de rug erg dik is, is het potentieel voor verstopte poriën erg hoog,” vertelt dermatoloog Dr. Justine Kluk aan GLAMOUR.

Een opeenhoping van olie en dode huidcellen in de poriën van je rug kan zorgen voor een bacterie met de naam ‘propionibacterium’. Als deze bacterie de kans krijgt om te groeien, raakt de huid een beetje ontstoken. Dit zorgt voor die pijnlijke rode bultjes en pukkels.

Als je sowieso al gevoelig bent voor acne, dan is de kans dat je bacne ontwikkelt ook groter. Daarnaast spelen nog een aantal lifestyle factoren een rol in het ontwikkelen van de puistjes op je rug. Als je vaak sport en daardoor zweet, is dat een mogelijke oorzaak. Ook in de zomer krijgen mensen vaker last van bacne, omdat het dan warm is en je dus meer zweet produceert.

Kortom: het aanhouden van je sportkleding is een echte no go. En zelfs het hebben van lang haar kan een problematische factor zijn, omdat jouw haar natuurlijke oliën produceert die op jouw rug achter kunnen blijven.

De oplossing voor bacne

De oplossing voor bacne is gelukkig geen rocket sciene. Scrubben, douchen na het sporten en vooral stoppen met pulken. Meer over deze remedies vind je in het onderstaande artikel.

Last van puistjes op je rug? Zo kom je van die vervelende bacne af

GLAMOUR UK

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.