Anne Smits
Anne Smits Lichaam 7 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de oorzaken en oplossingen van een opgeblazen buik

Je herkent het gevoel vast: ‘s ochtends voel je je net als Bella Hadid en ‘s avonds lijk je tien kilo zwaarder. Gedurende de dag kan je te maken krijgen met een opgeblazen buik door het voedsel wat je eet. Wil je dit gevoel van bloating zoveel mogelijk voorkomen of oplossen? Lees hier onze tips.

Bye, bloating!

Dit zijn de oorzaken en oplossingen van een opgeblazen buik

De dikke truien zijn steeds meer plaats aan het maken voor de crop tops en dat betekent dat we onze buik weer meer zullen showen. Wil je niet de hele dag met een opgeblazen buik lopen? Lees dan hier onze tips.

De oorzaken

De welbekende boosdoeners: lactose en gluten

Een opgeblazen buik kent heel veel oorzaken. De meest bekende oorzaken zijn lactose en gluten. Diegenen met een intolerantie voor deze ingrediënten krijgen snel te maken met een opgeblazen buik, zodra ze het eten. Heb je het vermoeden dat je een intolerantie hebt voor (een van) deze ingrediënten? Doe dan eerst zelf onderzoek en eet twee weken geen lactose en/of gluten. Merk je een aanzienlijk verschil en ben je een stuk minder opgeblazen? Dan kan je huisarts een eventuele intolerantie bevestigen.

De lijst aan oorzaken in eindeloos..

Denk je de lactose te omzeilen met bijvoorbeeld sojamelk of -kwark? Dan kan het zo zijn dat je alsnog te maken hebt met een opgeblazen gevoel. Soja kan namelijk voor extra gas in je maag zorgen. Ook kunnen suikers en vetten je buik onrustig maken en kan specifieke voeding, zoals bonen, uien, tarwe, alcohol en nog veel meer een rol spelen in een opgeblazen gevoel. Kortom: het is niet heel gek dat je aan het eind van de dag een iets minder platte buik hebt dan wanneer je net wakker bent. Maar hoe kom je er nu vanaf?

Oplossingen

Voeding

Om een opgeblazen gevoel zoveel mogelijk te voorkomen of op te lossen, is het aan te raden om bovengenoemde producten en ingrediënten te beperken. Voorkom te veel suiker en alcohol en pas ook op met cafeïne. Porbeer ook genoeg vezels te eten door middel van fruit, groenten en volkoren producten. Daar komt wel een disclaimer bij kijken: te veel vezels kunnen jusit wél weer voor een opgeblazen gevoel zorgen. Probeer daarom ook voldoende water te drinken.

Beweging en ontspanning

Niet alleen heeft het eten of juist het laten van bepaalde voeding invloed op een opgeblazen gevoel, ook is beweging essentieel voor een goedwerkende spijsvertering en stimulering van de darmen. Naast beweging is ontspanning ook belangrijk voor het behoud van een rustige buik. Ontspanning vermindert stress wat van invloed kan zijn op een opgeblazen gevoel.

In de middag al futloos? Met deze trucjes behoud jij de hele dag energie

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.