Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lichaam 29 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

‘Overhydrateren’ is een ding: zoveel water is te veel

De afgelopen jaren letten we steeds beter op onze waterinname. Met grote Stanley-bekers en andere immense flessen lopen we door kantoor, om maar aan genoeg liters per dag te komen. Maar wist je dat je dit ook kan overdrijven. ‘Overhydrateren’ is een ding en zoveel water is te veel.

Je wil natuurlijk niet dat jouw goede voornemen z’n doel voorbijgaat.

Te veel water drinken is net zo gevaarlijk als te weinig water drinken

Een fit gevoel, een glowy huid en een lopende spijsvertering: de voordelen van genoeg water drinken vliegen ons wekelijks om de oren. Wat reden geeft tot het obsessief drinken van water. Want die vruchten willen we allemaal plukken, toch?

Ons lichaam bestaat voor 70 procent uit water, dus het is inderdaad belangrijk dat we genoeg drinken. Maar kan je ook te veel drinken? Het antwoord is ja. Als je in korte tijd te veel water drinkt, kunnen de elektrolytenniveaus in je lichaam ontregeld raken. Overmatig gehydrateerd zijn door te veel water te drinken kan net zo gevaarlijk zijn als te weinig water drinken.

overhydrateren water
Pexels

De gevolgen van overhydrateren

Om de gevolgen uit te leggen, moeten we even met wat lastige termen smijten. Elektrolyten spelen namelijk een belangrijke rol bij het reguleren van chemische reacties in ons lichaam, waaronder het goed functioneren van spieren en zenuwen. Als je te veel water drinkt zonder voldoende elektrolyten binnen te krijgen, kan dit leiden tot problemen.

In extreme gevallen kan overmatige waterinname zorgen voor een tekort aan natrium in het lichaam, wat bekend staat als ‘hyponatriëmie‘. Dit betekent dat je nieren overbelast raken en moeite kunnen hebben om het overtollige water efficiënt uit te scheiden. In andere woorden: het is dus belangrijk om niet alleen voldoende water te drinken, maar ook elektrolyten in te nemen om het evenwicht te bewaren.

Hoeveel is te veel?

Het is een fijne lijn tussen je lichaam voorzien van de broodnodige hydratatie en overmatig hydrateren. Hoeveel water je lichaam nodig heeft, dat verschilt per persoon. Een algemene aanrader is ongeveer acht glazen water per dag te drinken, maar sommige mensen hebben meer nodig. De hoeveelheid water die je dagelijks moet drinken, hangt af van factoren zoals je leeftijd, gewicht en bewegingsniveau.

Een goede vuistregel is om de kleur van je urine als richtlijn te gebruiken: donkergele urine is een teken dat je meer water moet drinken en zeer heldere urine is juist een teken dat je misschien minder moet drinken.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.