Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Beauty 27 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Vreemde pukkeltjes of bultjes op je bil? Zo kom je daar van af

Ineens zijn ze daar: die gekke, rode bultjes of pukkeltjes op je bil. Net nu je jezelf in je nieuwe bikini wilt hullen en het strand op wilt duiken – of beter gezegd: de zee in. Geen reden om niet te gaan natuurlijk (want obviously ben je niet de enige die hier last van heeft en het is totaal menselijk), maar het wel vervelend zijn als je er onzeker over bent.

Gebruik je de verkeerde shampoo? Heeft je broek te strak gezeten? Waar komen deze bultjes, puistjes of pukkeltjes vandaan, wat is het eigenlijk precies en belangrijker: hoe kom je er weer vanaf?

Waar komen pukkeltjes op je bil vandaan

Het lijken op puistjes, maar de bultjes op je billen zijn geen vorm van acne. Ze kunnen uit het niets verschijnen (maar ook weer verdwijnen!) op je bil, meestal door een ontstoken haarzakje (folliculitis), maar ook door (of in combinatie met) rondzwervende bacteriën.

Soms ligt het ontstoken haarzakje dieper in de huid. Dan kan er ook een steenpuist op de bil ontstaan. Dat klinkt niet zo fijn, maar kan gelukkig weinig kwaad.

De ontstekingen ontstaan door irritatie of wrijving op je bil, waardoor je haarzakjes kunnen blokkeren. Op zich best logisch als je je bedenkt dat je je billen in (synthetische) (onder)broeken heist en waarschijnlijk nogal wat uurtjes op een bank of stoel doorbrengt. Wrijving en irritatie alom.

Pukkeltjes op je bil voorkomen

En dan rijst natuurlijk al snel de vraag: hoe kom ik dan van die puistjes op m’n billen af? Eigenlijk is dat heel simpel: door je billen wat meer te laten ademen.

  • Sta wat vaker op van je stoel of de bank, zodat je de wrijving op je billen verminderd
  • Draag luchtige kleding die niet te strak zit en wrijving voorkomt (het liefst van katoen en geen synthetische stoffen)
  • Heb je gesport? Trek je bezwete, strakke broek uit en spring direct onder de douche
  • Scrub je huid niet te vaak (dit werkt juist averechts). Wil je toch scrubben, kies dan voor een milde variant of gebruik een zachte washand
  • Ook zou tea-tree olie kunnen helpen om de bultjes

Puntje bij paaltje zijn de bultjes, pukkeltjes of puistjes een gevolg van verstopte haarzakjes. Ze zullen dus ook vanzelf weer verdwijnen.

Als je het vervelend vind, is het goed om je ervan bewust te zijn dat iedereen hier weleens last van heeft. Volg bovenstaande tips (iets vaker van je luie reet afkomen is sowieso geen slecht idee) en maak je er vooral niet te druk om. There are worse things in life, geloof ons maar.

Meer over een gezonde huid:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.