Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Beauty 17 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Last van een droge huid? Deze voeding kan je helpen

Je bent wat je eet. Letterlijk, want wat jij allemaal naar binnen propt heeft invloed op je metabolisme, gewicht en op je organen. En je wist het misschien niet, maar wat je eet (en met name hoe je darmen daarop reageren) heeft ook effect op je humeur. Hoe dan ook: ook als jij last hebt van een droge huid kan voeding daarin een rol spelen.

We noemden het net al even, maar wat je eet heeft invloed op je organen. En laat je huid nu net het grootste orgaan van de mens zijn. Kan jouw huid wel een oppepper gebruiken? Dan doe je er goed aan om je voeding ‘s onder de loep te nemen.

Deze 12 voedingsmiddelen helpen je op weg naar een gezondere huid.

1. Walnoten

Een droge huid kan komen door een tekort aan vetten in de huid. En die vul ja aan door – jawel – meer goede vetten te eten. Walnoten zijn een mooi voorbeeld.

Walnoten zijn een van de notensoorten die het meest rijk zijn aan zowel omega 3 als omega 6. En dat is belangrijk, want een overschot van omega 6 kan ontstekingen op de huid veroorzaken.

Daarnaast zijn walnoten ook rijk aan zink (om ontstekingen tegen te gaan, je huid te beschermen en helen), vitamine E en proteïne die je huid gezond houden.

2. Vette vis

Nog zo’n voorbeeld van een voedingsmiddel die je droge huid de benodigde goede vetten biedt. Vette vis, zoals zalm en makreel, zijn goede bronnen van omega 3. Een tekort aan omega 3 kan een droge huid veroorzaken, dus het is belangrijk dat je deze voedingsstof voldoende binnenkrijgt.

Ook vette vis is (net zoals walnoten) rijk aan proteïne en vitamine E, wat effect heeft op respectievelijk de sterkte van je huid en de bescherming van je huid tegen stoffen van buitenaf.

3. Zoete aardappel

Laat die zoete aardappelfrietjes maar komen! Zoete aardappel is een belangrijk voedingsmiddel voor een gezonde huid. Het is rijk aan beta caroteen (net als worteltjes en spinazie) wat functioneert als een natuurlijk sun block, wat het rimpelen, doodgaan en uitdrogen van je huidvellen tegengaat.

Fun fact: veel beta caroteen binnenkrijgen geeft je huid ook een gezonde, warme, oranje kleur mee. En ik heb daadwerkelijk wel ‘s gehoord dat iemand zoveel worteltjes at dat ze er daadwerkelijk oranje van werd (en dat was geen mop).

4. Broccoli

Er wordt weleens gezegd dat broccoli één van de gezondste groentesoorten is. Niet gek, want de groente is rijk aan vitamine C, zink en vitamine A; wat allemaal invloed heeft op de conditie van jouw huid.

Daarnaast bevat het een stofje dat werkt als beta caroteen; en we weten inmiddels allemaal wat dat voor je huid doet (zie bovenstaande).

5. Groene thee

De antioxidanten die in groene thee zitten, zijn een feestje voor je huid. Ze beschermen je huid tegen zonneschade, verminderen roodheid en verbeteren de hydratatie, dikte en elasticiteit van je huid.

6. Tomaten

Persoonlijk ben ik geen fan van tomaten, maar deze bad boys zijn wel hartstikke goed voor je huid. Ze bevatten veel vitamine C en zijn rijk aan beta caroteen en lycopeen die je huid gezond houden en beschermen tegen de zon.

Tip: eet producten die rijk zijn aan beta caroteen en lycopeen tezamen met een bron van vet, zoals olijfolie. Het vet zorgt ervoor dat de carotenen beter worden opgenomen in je lijf.

7. Zonnebloempitten of -olie

Nootjes en zaden zijn een perfect ingrediënt voor een gezonde huid. Zonnebloempitten (of olie) is daar een goed voorbeeld van. Het bevat veel vitamine E wat een krachtig antioxidant is.

8. Rode paprika

Rode paprika is rijk aan de beauty vitamine C. Ter vergelijking: een sinaasappel (waarvan vaak wordt gezegd dat het veel vitamine C bevat) is rijk aan ongeveer 66 milligram vitamine C. De helft van één rode paprika bevat al 90 milligram. Tel uit je winst. Lekker dippen in de hummus en snacken maar.

9. Spruitjes

Een voedingsmiddel dat nóg meer vitamine C bevat dan rode paprika, is spruitjes. Lust je geen spruitjes? Wedden dat je daar na het eten van deze risotto met spruitjes en broodkruim anders over denkt?

Eet je huid mooi

Zoals je kunt lezen heeft wat je eet dus een enorme invloed op de conditie van je huid. Wat hierbij wel belangrijk is, is dat je de voedingsmiddelen ook goed kan verdragen.

Deze gezonde producten bevatten allemaal veel goede stoffen, maar als jij een intolerantie hebt voor een bepaald product zal het je niet helpen.

Meer over een mooie huid:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.