Aartie Narain
Aartie Narain Love & Life 24 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Wait, whut? Dit zijn de 5 redenen waarom je plas anders ruikt dan normaal

Voor de meesten is plassen zo’n alledaagse taak zonder er al te veel over na te denken. Maar soms kun je ineens aangename geurtjes opmerken. Of het nu extra scherp is of een rare geur die van beneden komt,  het kan freaky zijn. Maar wist je wel dat de oorzaken van anders ruikende plas eigenlijk heel logisch zijn?

Meestal is de oorzaak van deze vieze urineluchtjes onschadelijk én makkelijk te fixen.

Redenen waarom je plas anders ruikt dan normaal

We kennen allemaal hoe urine ruikt en het is niet bepaald prettig. Ondertussen ben je waarschijnlijk gewend geraakt aan hoe je plas normaal ruikt. Maar hoe zit het als het ineens een beetje anders ruikt? Wij zetten vijf verschillende oorzaken op een rijtje die de andere geurtjes kunnen veroorzaken.

1. Het ligt aan je voeding

Het is geen geheim dat bepaalde voedingsmiddelen de geur van urine kunnen veranderen. Spruitjes, uien en knoflook produceren allemaal het geurloze gas methylmercaptaan wanneer ze worden verteerd. Dat kan leiden tot geurige urine. Vooral asperge kan de geur beïnvloeden, vanwege het zuur.

2. Je drinkt te veel koffie

Koffie bevat tal van gezondheidsvoordelen, maar heeft ook nadelen. Te veel bekers koffie kan namelijk invloed hebben op je plas. Die stinkende urinegeur is te wijten aan koffiemetabolieten, ook bekend als bijproducten van koffie nadat het in je lichaam is afgebroken. Bovendien kan wat koppen koffie ervoor zorgen dat je wat vaker moet plassen.

3. Je bent uitgedroogd

De meest voorkomende oorzaak van geurende urine? Je hebt niet voldoende gedronken. Wanneer je lichaam te weinig vocht heeft binnengekregen, ruikt je plas sterker en is het donkerder van kleur. Door een afwijkende geur af te geven probeert je lichaam te zeggen dat je moet gaan drinken. Daarom is het van belang om de hele dag door voldoende water te drinken.

4. Je hebt een bacteriële infectie

De meest voorkomende reden van een onaangename geur tijdens het plassen, is een bacteriële infectie. Die bacterie zorgt er ook voor dat je urine er troebel of bloederig uitziet en geeft je een branderige gevoel tijdens het plassen. Een paar andere klachten zijn lage rugpijn, misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Als je last hebt van deze klachten is het een goed idee om contact op te nemen met je huisarts.

5. Je gebruikt multivitaminen of medicijnen

Sommige supplementen, vitamines en medicijnen kunnen veranderingen in je plasgeur veroorzaken. Natuurlijk zullen niet alle multivitaminen en medicijnen invloed hebben op de geur van je plas, maar sommige wel. Aan sommige vitaminen worden kunstmatige smaken aangebracht om ze smakelijker te maken, waardoor ze de geur van je urine veranderen. Vooral als je een grote hoeveelheid inneemt kan dit effect hebben.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.