Lara Steenvoorden
Lara Steenvoorden Seksualiteit 18 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Seksueel consent: zo maak je wederzijdse toestemming sexy

Consent (wederzijdse toestemming) is een onderschat onderdeel van seks. Het is zelfs zó belangrijk, dat het ontbreken ervan er een andere daad van kan maken, namelijk aanranding. Misschien denk je nu: eens en toch ga ik niet continu roepen dat ik het écht wil. Maar wat als we het een soort van sexy maken?

Of je het nu doet met je vaste partner, een scharrel of een onenightstand: het ontwikkelen van consent is een vaardigheid die seks voor alletwee (of -drie, -vier, oneindig) de partijen beter maakt. Niet iedereen is van de duidelijke en directe communicatie, zeker niet tijdens seks. Gelukkig kun je gemakkelijk een soort check-ins toevoegen aan een vrijpartij, zodat consent de stemming en spanning alleen ten goede komt.

Vraag het met verlangen

Toestemming vragen is natuurlijk de makkelijkste weg. Maar misschien niet altijd de leukste manier. Stel je bent aan het knuffelen en je vraagt je af waar het heen gaat. Je wil meer. Willen jullie allebei verder? Denk dan eens na over het verschil tussen de volgende opties: “Mag ik [dit doen]?” en “Ik wilde [dit en dat] al zo lang met je doen. Mag ik?” Een concreet voorbeeld uit de vanille-categorie: “Ik denk er al de hele avond aan om je overal te kussen. Mag ik?”

Zo combineer je vragen om consent met een seksueel verlangen. Je stelt dan niet alleen een vraag, je maakt ook kenbaar hoe graag je iemand wil. Misschien fiets je er zelfs wat dirty talk in. Heet.

Feedbackrondje consent

Consent is doorlopend, dus het is net zo belangrijk om af en toe even in te checken bij je sekspartner als je al aan de gang bent. Zeker als het iemand is die je voor het eerst naakt ziet. Stel niet continu dezelfde vraag (saai), maar bouw een soort feedbackrondje in.

Voorbeeld: “Dat is lekker. Voor jou ook?” Je kunt het natuurlijk ook omdraaien, zodat je partner het niet hoeft te vragen en weet dat hij lekker door kan vlammen.

Non-verbaal enthousiasme

Keihard kreunen of je duim opsteken om te laten zien dat je de vrijpartij waardeert, is niet iedereens cup of tea. Er zijn gelukkig andere manieren om consent op een non-verbale en enthousiaste manier te laten merken. Dat gaat van een knikje als iemand bij jou incheckt voor consent tot een hand terugleggen waar het eerder zo lekker voelde. Ook is iemand veelvuldig kussen of zoenen een intieme en sensuele manier om aan te geven dat je niet wil dat het ooit stopt.

Nieuwe Wet seksuele misdrijven

Er is geen punchline voor dit artikel. Consent is zelfs zo belangrijk, dat het ontbreken ervan centraal staat in de nieuwe Wet seksuele misdrijven. Op 4 juli 2023 werd deze wet met een grote meerderheid aangenomen. Een belangrijke stap voor de strijd tegen seksueel geweld en de bescherming van slachtoffers.

Dwang is niet langer een vereiste voor een veroordeling: iemand is strafbaar wegens seksueel geweld als deze wist of kon vermoeden dat de ander geen seks wilde, en toch heeft doorgezet. Geweldig, want 70% van de slachtoffers van seksueel geweld ‘bevriest’ en kan zich daardoor niet verzetten. De nieuwe wet geeft aan dat álle onvrijwillige seks onacceptabel is en zou dit jaar in moeten gaan.

Seks, zelfvertrouwen en mentale gezondheid: onderzoek toont aan dat regelmatig seks hebben gelukkiger maakt

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.