Tessa Ham
Tessa Ham Money 27 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Sex Education bewijst dat we het over geld moeten hebben met vrienden

In het derde seizoen van Sex Education zit een waardevolle les over vriendschappen en geld, als Aimee – zonder dat te overleggen met haar vriendin – haar rijke moeder voor Maeve laat betalen voor een dure schoolreis naar Frankrijk.

Alsof we nog niet genoeg reden hadden om fan te zijn van de Netflix-show…

Les over vriendschap en geld in Sex Education

Maeve is woedend als ze erachter komt dat Aimee heeft geregeld dat haar moeder betaalt voor de reis. In eerste instantie denk je misschien dat Maeve’s boze reactie overdreven is. Het is toch lief bedoeld van Aimee? Maar Maeve is boos omdat haar niets gevraagd is. Haar personage, gespeeld door Emma Mackey, is trots en onafhankelijk.

Ze woont (alleen) in een woonwagenpark, nadat ze haar moeder heeft gemeld bij de sociale dienst omdat ze worstelt met een drugsverslaving. Haar levenservaring is natuurlijk niet te vergelijken met die van Aimee, die een rijke moeder heeft.

Nu zijn de situaties van Maeve en Aimee in Sex Education misschien wel twee uitersten, maar er zijn genoeg mensen die zich (in bepaalde mate) kunnen herkennen in de situatie van Maeve.

Vrienden met meer inkomen

Het kan best frustrerend zijn om te merken dat anderen financieel meer privilege hebben. Dat was al als kind op de basisschool, als jij geen dure cadeaus kreeg voor Sinterklaas. Maar ook nu nog steeds, als je merkt dat vrienden geen rekening houden met jouw financiële situatie en altijd voor de duurdere restaurants kiezen.

Het kan echt een invloed hebben op de vriendschap als je vrienden hebt die meer verdienen dan jij. Bijvoorbeeld omdat jullie verschillende ideeën hebben over wat duur is, en omdat het ongemakkelijk is om te vertellen dat je iets (wéér) niet kunt betalen. Misschien geef je zelfs geld uit aan spullen die je eigenlijk niet kunt veroorloven, om ‘erbij te blijven horen’.

De spanning die er tussen vrienden kan ontstaan door een verschil in inkomen, werd ook al besproken in de Friends-aflevering ‘The One with Five Steaks and an Eggplant‘. In deze aflevering bestellen Phoebe, Joey en Rachel een kleiner gerecht, maar heeft de rest nog steeds niet door dat ze dit doen om op de rekening te besparen. Ook deze aflevering is pijnlijk herkenbaar voor mensen met vrienden die een hoger budget dan zij hebben.

Open gesprekken over geld

De oplossing? Een open en eerlijk gesprek met onze vrienden over geld. Dat is moeilijk en ongemakkelijk, want geld is en blijft toch een beetje een taboe onderwerp. Maar dit is ook precies de reden waarom deze spanningen ontstaan: omdat jij je schaamt voor je financiële situatie en het probeert te verbergen, heeft je vriend(in) misschien niet eens door dat jij zo met jullie dure avondjes uit worstelt.

Alleen door erover te praten, kun je elkaars situatie beter begrijpen. Het is niet erg als je vrienden andere uitgavenprioriteiten of budgetten hebben, zolang er maar wederzijds respect is en er compromissen gesloten kunnen worden die voor iedereen werken.

In zowel Friends als Sex Education kunnen de vrienden zich in elkaars situatie verplaatsen en zo de vriendschap herstellen. Uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om hoeveel jullie uitgeven, maar gaat het erom dat jullie samen zijn. Meer uitgeven betekent namelijk niet automatisch dat je een ‘leukere tijd’ hebt. Onthoud dat de volgende keer als je bijvoorbeeld een avondje thuis voorstelt.

Cosmopolitan

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.