Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 5 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Kun je niet slapen door de hitte? Met deze tips lukt het je wél

In de zomer lijkt iedereen vrolijk te zijn door het lekkere weer: we kunnen weer barbecueën, langer buiten blijven zitten in de avond en volop terrasjes pakken. Er is echter één probleempje waar we niet zo goed mee om kunnen gaan: slapen.

Het slapen zelf is op zich het probleem niet, want dat warme weer maakt ons juist rozig, ook op momenten dat we dit niet zo goed kunnen gebruiken. Het gaat om ellenlange nachten waarbij je plakt aan je dekens, nooit goed kan liggen en baadt in je eigen zweet. Bah.

Met deze tips kun je voor wat verkoeling zorgen als je in slaap probeert te komen.

1. Gebruik een kruik

Dit klinkt zó logisch en we begrijpen niet waarom we er niet eerder op gekomen zijn. Vul je kruik in plaats van met warm water gewoon met koud water en ijsblokjes en neem deze mee naar bed. Simple as that.

2. Ga dichter bij de grond liggen

Warme lucht kruipt nu eenmaal omhoog en misschien ben jij ‘gezegend’ met een zolderslaapkamer of een appartement op drie hoog. Het zijn misschien kleine beetjes die helpen, maar je kan je matras op de grond leggen om te kijken of het daar koeler aanvoelt.

3. Doe álle lichten uit

Ook dat lampje op je nachtkastje stoot enorm veel warmte uit! Zelfs je telefoon die aan de lader ligt kan nog voor extra hitte zorgen. Zorg er dus voor dat alle elektrische apparaten in je slaapkamer uit staan.

4. Ga wat verder van je partner af liggen

We weten het: dit is echt vreselijk, maar het kan even niet anders. Al helemaal als je liefje een wandelende kachel is, raden we je aan toch even aan de andere kant van het bed te gaan liggen. Die knuffeltjes lopen niet weg.

5. Leg je hoeslaken in de vriezer

Het klinkt een beetje raar, maar dit moet je dan ook echt alleen doen als het héél erg heet is. Vouw je hoeslaken op en stop deze in een plastic zak die geschikt is voor de vriezer. Laat deze hier vervolgens niet langer dan tien minuten in liggen voordat je gaat slapen. Kou was nog nooit zo fijn.

6. Houd je voeten koel

Het is je vast wel eens opgevallen dat je het al gauw koud krijgt zodra enkel je voeten koud aanvoelen. Je kan bijvoorbeeld een koude kruik bij je voeten leggen of een koude bak water naast je bed zetten om daar je voeten even in te baden.

7. Upgrade je ventilator

Als je een ventilator hebt, is er een manier om deze koude lucht te laten verspreiden in plaats van alleen de warme lucht rond te blazen. Leg een bakje met ijsklontjes of ijskoud water voor de ventilator, zodat deze koelte naar je toe blaast.

8. Neem een warme douche

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, een warme douche werkt écht beter tegen de hitte dan een koude douche. Door de hitte gaan je bloedvaten namelijk openstaan, waardoor je lichaam warmte beter kan afvoeren.

9. Zorg voor koele wind

Misschien zet je niet zo graag je raam open vanwege muggen (zorg in dat geval voor een goede hor), maar het kan wel erg helpen tegen de hitte. Hang bijvoorbeeld een vochtig laken voor het raam, zodat er niet alleen maar warme wind naar binnen wordt geblazen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.