Jaime Andreas
Jaime Andreas Post 4 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Yes – Zo laat je jouw enthousiasme zien in je sollicitatiebrief en mail

Dit is een heerlijk gevoel: een vacature vinden waar je erg enthousiast van wordt. Je weet namelijk zeker dat dit dé baan voor jou is, bij een bedrijf waar je al langer van op de hoogte bent en graag onderdeel van wilt uitmaken. Nu is het tijd voor een sollicitatiebrief.

Met enthousiasme tonen in een sollicitatiebrief moet je altijd de juiste balans vinden. Je wilt liever niet overkomen als een fan, maar echt als iemand die iets kan bijdragen aan het bedrijf.

De juiste manier om enthousiasme voor een baan te laten zien in je sollicitatiebrief

1. Geef aan waarom je zo enthousiast bent

Onwijs fijn dat je blij en enthousiast wordt van deze potentiële baan. Zorg ervoor dat je voor je toekomstige werkgevers goed onderbouwt waarom je precies zo enthousiast bent.

Geef duidelijke voorbeelden van jouw ervaringen met het bedrijf. Leg ze uit wat jouw overeenkomsten zijn met het bedrijf. Op deze manier lijkt jouw enthousiasme niet misplaatst of gemaakt en zullen ze jou die gave baan zeker wel gunnen.

2. Maak duidelijk wat je kunt bijdragen aan een bedrijf

Enthousiasme is leuk en aardig, maar het is belangrijker dat je goed werk kunt leveren. Onderbouw met genoeg voorbeelden welke kwaliteiten en eigenschappen jij kunt bijdragen aan dit bedrijf. Wees duidelijk, onderbouw het goed, maar pas op dat je geen lappen tekst opschrijft.

3. Beschrijf het verschil tussen jou en anderen

Je bent niet de enige die een sollicitatiebrief voor deze baan schrijft en er zijn waarschijnlijk nog vele anderen enthousiast over het bedrijf.

Laat je toekomstige werkgevers zien welke eigenschappen jou onderscheiden van de rest. Bijvoorbeeld dat je communicatie hebt gestudeerd en daardoor ook heel goed bent geworden in inzien wat klanten van het bedrijf precies nodig hebben om tevreden te zijn over een product of service.

4. Gebruik een verhaal om je enthousiasme vorm te geven

Schets een verhaal van wie jij bent en waar je enthousiasme vandaan komt. Solliciteer je voor een positie als redacteur bij een grote krant of een leuk tijdschrift? Vertel dan het verhaal over dat je op school altijd al je steentje bijdroeg aan de schoolkrant en hoe dit jouw liefde voor schrijven en verhalen deed aanwakkeren.

Laat zien dat je niet de zoveelste sollicitant bent, maar echt een mens met een interessant verhaal.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.