Julia Schaap
Julia Schaap Lifestyle 11 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

TikTokker Soraya Riem is non-binair: ‘Gewoon vragen hoe iemand aangesproken wil worden’

Eén van leukste TikTokkers van Nederland is toch wel Soraya Riem. Ontzettend grappig, maakt hele lekkere gerechten, test heel veel leuke tentjes en is non-binar. Hoewel Soraya zichzelf altijd ‘anders’ heeft gevoeld, kon die er nooit een vinger op leggen wat dat gevoel dan precies was.

Toen er een paar jaar geleden meer mediarepresentatie begon te komen voor non-binaire personen, viel er bij Soraya het kwartje. Wij spreken die om meer te weten te komen over diens identiteit en hoe hiermee om te gaan.

Jezelf identificeren als non-binair, hoe voelt dat voor jou?

“Gender is een sociaal construct en persoonlijk kan ik me nogal slecht vinden in de maatschappelijke waarde die we aan de twee binaire genderrollen hebben toebedeelt”, legt Soraya uit. “Ik identificeer mezelf als non-binair omdat ik mezelf zie buiten deze twee hokjes.”

Social media speelt een grote rol. Wat zijn de mooie-en minder mooie kanten van het online leven?

In de wereld van social media krijgen verschillende identiteiten meer aandacht en is het ook een stuk zichtbaarder. “Ik ben 3 jaar geleden begonnen uit een coronaverveling met het delen van video’s op TikTok. Het mooie aan social media vind ik dat ik mijn platform kan inzetten voor een inclusievere samenleving, alleen zit daar ook een haat kant aan vast die wat minder mooi is,” begint Soraya diens verhaal.

 

Hoe kan je iemand, waarvan je niet weet of diegene non-binair is, het beste aanspreken?

“Als je niet weet hoe iemand het liefste aangesproken wil worden, kan je dat het best gewoon vragen. ‘Sorry, hoe moet ik u aanspreken?’ Dat is inclusief en open,” vertelt die. “Mocht je iemand verkeerd hebben aangesproken, kan je het beste gewoon sorry zeggen en vragen naar iemands voornaamwoorden om misverstanden te voorkomen.”

Soraya maakt dit ook weleens mee: “Ik vind dit meestal niet zo erg en kan er wel om lachen. Ik zeg altijd het is niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat me dit gaat gebeuren.”

Zijn er dingen waar jij in onze maatschappij tegenaan loopt? En zo ja, hoe zou jij dat anders willen zien?

“Voor mij is naar openbare toiletten gaan ingedeeld op gender nogal ingewikkeld. Het gebeurt me regelmatig (ongeacht welke wc ik kies) dat ik na geroepen, uitgescholden of weggeduwd word, omdat mensen denken dat ik niet thuis hoor op de wc waar ik ben,” vertelt die. Hoewel er steeds meer aandacht is voor verschillende genderidentiteiten, valt er dus nog een hoop winst te behalen.

Op welke manier draagt uiterlijk bij aan jouw identiteit?

“Ik draag vooral dingen die ik lekker vind zitten en die praktisch zijn. Ik koop nooit broeken op de damesafdeling, want daarvan vind ik de zakken te klein bijvoorbeeld. Verder denk ik dat ik een vrij androgyne uitstraling heb, dus op zich is dat wel sprekend voor hoe ik me identificeer.”

Wat is het mooiste of meest inspirerende dat iemand ooit tegen jou heeft gezegd?

“Ik heb vaak mensen die het begrip non-binair niet zo goed begrijpen of niet helemaal om kunnen gaan met het feit dat ik niet binnen hun maatschappelijke hokje pas. Maar uiteindelijk na een gesprek eindigt dit meestal met een: Ja, maar jij bent toch gewoon Soraya,” vertelt die.  “Dat is eigenlijk wat ik ze probeerde uit te leggen, maar als het alleen op mij betrekking heeft opeens een stuk makkelijker is ofzo.”

Wanneer voel jij je het gelukkigst?

“Poeh, dat is een moeilijke vraag. Ik denk als ik mijn veilige bubbel zit.”

Wil je meer van Soraya zien? Volg die dan zeker op TikTok:

@sorayariem.psd

Antwoorden op @Nigiri Zalm welkom bij mijn nieuwe adhd hobby, ander voordeel je hebt bijna geen spullen nodig! #cheong #tiktokkookboek #kookvideo #siroopmaken #adhdhobby

♬ i walk this earth all by myself – Ekkstacy

Welke genders zijn er? Deze 10 genderidentiteiten wil je kennen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.