Tessa Ham
Tessa Ham Money 27 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

4 dingen waarvoor je maar beter kan sparen als je in de 20 bent

Wanneer je van sparen een gewoonte maakt als je nog in de 20 bent, zal je daar je hele leven profijt van hebben. Maar we weten allemaal dat sparen makkelijker gezegd dan gedaan is. Het helpt om duidelijk voor ogen te hebben waarom je geld opzij zet. Waarom zet je geld op die spaarrekening in plaats van dat je bijvoorbeeld dat nieuwe kledingstuk koopt?

Dit zijn spaardoelen waarvoor je maar beter kunt sparen als je in de 20 bent. Geloof ons: je maakt er je leven een stuk makkelijker door.

Sparen in de 20

Natuurlijk heeft iedereen zo zijn eigen spaardoelen. Toch zijn er ook dingen waarvoor iedereen in de 20 sowieso geld voor opzij moet zetten.

1. Spaar voor een noodfonds

De belangrijkste spaarpot uit dit lijstje. Het is verstandig om dit noodfonds zo snel mogelijk bij elkaar te sparen als je een ‘grote mensen baan’ hebt gevonden. Met dit potje kom je niet in de problemen als je je baan kwijtraakt, alles in huis het lijkt te begeven of je een andere financiële tegenvaller hebt.

2. Opleidingen en cursussen

Ja, ook als je al klaar bent met je studie. Zeg eens eerlijk: hoeveel van wat je hebt geleerd op school gebruik je nu nog in de praktijk? Precies. Tijdens je carrière zal je nog regelmatig skills en vaardigheden op moeten doen bij cursussen die je wel degelijk nodig hebt bij je werk. En wat dacht je van jezelf ontwikkelen?

Als je in loondienst werkt, is hier vaak een budget voor. Toch is het altijd fijn om een spaarpotje voor je eigen ontwikkeling achter de hand te hebben. Dan is het ook onmogelijk om vast te zitten bij een bepaalde baan en kun je altijd een carrièreswitch maken als je dat wil.

3. Een huis

De kans is groot dat je op een gegeven moment een huis wil kopen die je helemaal je eigen kunt maken. Maar daar heb je tegenwoordig een hoop geld voor nodig. Sowieso moet je bij de aanschaf van een huis rekenen op zo’n 10.000 euro voor onder andere de notariskosten, taxatie en het hypotheekadvies.

Maar door de oververhitte markt moet je tegenwoordig ook een hoop geld boven de vraagsom bieden en daar kan je ook maar een beter een zak geld voor apart hebben staan. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de inrichting die waarschijnlijk ook een hoop geld kost.

In andere woorden: begin nu met sparen en je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn.

4. De toekomstige versie van jezelf

Over de toekomstige versie van jezelf gesproken: elke euro die je opzij zet voor later is mooi meegenomen. Wij mensen zijn geneigd om korte termijn bevrediging boven de lange termijn te kiezen. Van tevoren vaststellen hoeveel je precies wil sparen en wil uitgeven helpt je om hier niet aan toe te geven.

Heb je een mooi gedrag gespaard? Dan kan je ook aan de toekomstige versie van jezelf denken door te beleggen. Lees je wel goed in voor je daarmee begint, en start bijvoorbeeld met deze 3 laagdrempelige manieren om te beginnen met beleggen.

Zoveel zou je elke maand moeten sparen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.