Gina Koninkx
Gina Koninkx Body & Mind 29 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom sporten in de ochtend zo goed is voor je lijf

Snooze before you lose. Maar wie is er nou eigenlijk echt de verliezer? Zeer waarschijnlijk degene die ‘s ochtends niet uit bed te branden is. Het is namelijk veel beter voor je lijf als je direct opstaat nadat je wekker is gegaan. Sporten in de ochtend zorgt voor een nog veel betere start van je dag.

Wie de snooze knop nog 3, 4 of zelfs 5 keer indrukt, wordt alleen maar vermoeider wakker. Dit omdat je in de tussenpozen opnieuw een bepaalde slaapfase beland die je geen energie geeft. Met dit in je achterhoofd kun je maar beter vroeg opstaan en direct je workout doen.

First things first. Afvallen is een heel persoonlijk onderwerp, waar niet te licht over gedacht dient te worden. Wij hebben body positivity hoog in het vaandel staan en vinden het enorm belangrijk dat onze lezeressen lekker in hun vel zitten én gezond zijn. Zie dit artikel dan ook niet als een aansporing om af te vallen als je op een gezond gewicht zit, maar als steuntje in de rug om een gezonde levensstijl te verkrijgen en behouden als je daarnaar op zoek bent.

Een betere vetverbranding in de ochtend

Vroeg in de ochtend sporten heeft ontzettend veel voordelen, zowel voor lichaam als geest. En wie deze voordelen kent, zal een stuk makkelijker dat bed uitspringen (of sprinten). Op een lege maag sporten is veel beter voor je vetverbranding. Je lichaam haalt dan namelijk energie uit je vetreserves en niet uit de glucose in je bloed na het ontbijt, de lunch of je avondmaaltijd.

Je lichaam komt hierdoor in de verbrandingszone terecht waardoor het sporten – als vet verbranden een doel is – veel effectiever is. Ook zijn je insulinelevels erg laag in de ochtend wanneer je avondeten van de avond ervoor het laatste is wat je binnenkreeg. Er wordt dan minder vet opgeslagen en je lichaam is veel beter in staat om vet te verbranden.

Energieke start van de dag

Wie sport, zal zich erna lekker energiek voelen. Er komen allerlei stofjes vrij tijdens het sporten die dat veroorzaken (zoals endorfine). Wie sport in de ochtend, begint met veel meer energie aan zijn dag dan anderen die nog maar net met hun been uit bed zijn gestapt.

Dat zorgt toch voor een lekker gevoel in de ochtend? Het zorgt er ook nog eens voor dat je veel alerter bent op werk of tijdens het studeren. Bijkomend voordeel? Omdat je ‘s ochtends al hebt gesport, heb jij ‘s avonds alle tijd voor andere leuke dingen. En schuldig hoef je je dan in ieder geval niet te voelen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.