Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 13 jan 2019
Leestijd: 5 minuten

10 beste sporttips voor waneer je naar een nieuwe sportschool gaat

Het is 2019 en jij gaat er helemaal voor. Vol enthousiasme en goede moed heb je je aangemeld bij een nieuwe sporschool en dit keer wil je je goede doelen echt vol gaan houden. Toch is er een probleem: je hebt geen idee waar je moet beginnen. Daarom bij deze de beste sporttips voor wanneer je een nieuwe sportschool betreedt.

Een nieuwe sportschool

Of het nu bij een fitnessschool is of bij een of andere moeilijk hot yoga studio, maakt niet uit. Naar een nieuwe sportschool gaan, is best eng. Je weet niet wat je kan verwachten en je heb niet echt een plan van aanpak.

Ondanks dat je talloze fit girls volgt op Instagram heb je stiekem geen idee hoe je het nou allemaal moet aanpakken in de sportschool. Geloof ons als we je zeggen dat je absoluut niet de enige bent. Daarom bij deze de beste tips om beter te presteren in de sportschool.

1. Weet wat je doel is

Of je nou dat bezoekje aan de sportschool brengt omdat je wil afvallen, omdat je meer spieren wil kweken of omdat je gewoon lekker actief bezig wil zijn, een doel is belangrijk. Wanneer je sportdoel helder is, blijf je gemotiveerd én kan je je workouts beter invullen.

Doelen veranderen natuurlijk gaandeweg, maar probeer zowel langetermijndoelen op te stellen als kortetermijndoelen. Op die manier kan je je prestaties beter meten.

2. Kom met een plan

Of je nu net nieuw bent in de sportschool of al langer dat abonnement ~gebruikt~ , kom naar elke workout met een duidelijk plan. Waarom? Nou, omdat je al snel overweldigd raakt door al die verschillende apparaten in de sportschool.

Als je van tevoren al een goede, effectieve sportroutine in gedachten hebt, ga je met veel meer focus door de workout heen. Zorg ook dat je een of twee alternatieve workouts hebt voor wanneer het super druk is in de sportschool en de helft van de apparaten al bezet zijn.

3. Plan je workout verstandig

Het allerergste is wanneer je vol goede moed je nieuwe sportschool instapt om er vervolgens achter te komen dat het net zo druk is als de straten in Amsterdam tijdens Koningsdag. Niet relaxt, zeker als je nieuw bent. Je wil niet het gevoel hebben dat je enorm moet haasten met je workout omdat anderen op je wachten.

Probeer er daarom snel achter te komen op welke tijden het het rustigst is in jouw sportschool en ga dan. De meeste sportscholen zijn tussen 07:00-09:00, 12:00-14:00 en 18:00-21:00 het drukst. Als het dus even kan, probeer dan om deze tijden heen je workout te plannen.

4. Vraag om hulp

Laten we één ding even duidelijk maken: die mensen die werken in je nieuwe sportschool staan daar niet alleen maar om mooi te wezen, maar ook om je te helpen. Ja, echt waar.

Als je moeite hebt met bepaalde apparaten of je wil advies over iets dan hoef je het alleen maar aan die mensen te vragen. Dat is letterlijk waarvoor ze daar zijn. Vind je dat awkward? Denk dan maar zo: is het erger om om hulp te vragen en een workout perfect uit te voeren, of maandenlang een apparaat verkeerd te gebruiken omdat je te bang was om iets te vragen? Precies.

5. Eerst bewegen voordat je gaat sporten

Je hebt vast ooit mensen horen zeggen dat je eerst moet leren om te lopen voordat je kan rennen. Hetzelfde geldt voor sporten. Als je aan het begin van je workout meteen naar die zware gewichten rent, vraag je gewoon om een blessure.

Een goede opwarming klinkt logisch, maar er zijn super veel mensen die meteen veel te hard van stapel lopen in de sportschool. Als je de beste resultaten wil behalen in de gym, zorg er dan voor dat je pre-workout oefeningen klaar hebt liggen om je lichaam goed op te warmen.

6. Ga naar die groepslessen

Body pump, spinning, yoga, doe het allemaal. Niet alleen voor het verbranden van calorieën, maar ook om erachter te komen welke oefeningen je fijn vindt om te doen. Tijdens groepslessen leer je goede warming-ups en verschillende oefeningen die je ook tijdens je solo workout toe kan passen. Goede sporttips, gratis en voor niets (oké, niet helemaal gratis).

7. Maak vrienden

Als je geen vrienden mee hebt kunnen slepen naar je nieuwe sportschool, ga dan zelf op zoek naar leuke mensen. Het draait allemaal om hoe je dit aanpakt.

Klets met andere leden na een groepsles over hoe jullie het vonden gaan of vraag tips rondom een bepaalde routine van iemand. Laat creepy complimentjes achterwege, die komen vaak verkeerd over.

8. Focus op jezelf

Hoe gek het ook klinkt, de andere mensen in je sportschool of groepsles boeit het vrij weinig wat jij allemaal doet. Focus je altijd enkel en alleen op jezelf tijdens het sporten. Jij bent hier gekomen voor een reden en met een doel en daar hebben anderen totaal geen boodschap aan. Het heeft geen zin om je te vergelijken met anderen, dus doe dat vooral niet.

9. Een goede playlist voor je workout

Even serieus, een goede playlist voor je workout is super belangrijk voor je workout. Verzamel de meest badass nummers (Cardi B, hallo?!), gooi ze in een playlist en je zal merken dat het je enorm gaat helpen tijdens je sportoefeningen.

10. Houd je prestaties bij

Wat je doelen ook zijn, het is super belangrijk om je prestaties te tracken op sportgebied. Op die manier heb je meer een stok achter de deur op dagen dat je echt geen zin hebt en weet je waar je staat. Je bent natuurlijk al gemotiveerd, maar zien hoeveel je verbetert, werkt als extra motivatie.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Zo blijf je zelfs tijdens de koudste winterdagen gemotiveerd om te sporten

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

We mogen dan wel niet je crush zijn, maar we willen wel wekelijks in je inbox sliden.

* indicates required


Cosmopolitan

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.