Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Mentale Gezondheid 20 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Ervaringsonderzoeker Ondrej Mitas geeft tips tegen stress rondom de feestdagen: zo verminder je paniek

December is leuk, maar december is ook erg veel. Het jaar afsluiten met twee knallende weken, zorgt soms ook voor knallende koppijn. Merk jij dat de stress je iets te veel wordt? Dan zijn er een paar handige trucjes die je kan toepassen om het hoofd koel te houden.

Vermoeilijkte familiebanden, een onmogelijke planning, een overvloed aan alcohol, het dagelijkse ritme wordt verstoord en dan moet je ook nog je cadeaus inslaan: allemaal elementen van december die niet bijdragen aan jouw peace of mind. Daarom neem je het liefst wat extra tijd voor jezelf. Maar hoe doe je dat?

Hoe om te gaan met stress rondom de feestdagen?

Volgens Ondrej Mitas, ervaringsonderzoeker op het gebied van vakantie en kwaliteit van leven bij Breda University of Applied Sciences, is het namelijk in drukke periodes met volle agenda’s nog belangrijker dat je vrije tijd echt vrij is. Uit recent onderzoek van Visit Friesland blijkt dat vooral jongvolwassenen hun vrije dagen en vakanties optimaal willen benutten met activiteiten om zo veel mogelijk uit deze schaarse tijd te halen. En daar gaan we de mist in.

Drie tips om tot jezelf te komen

Expert Ondraj Mitas geeft als tip om juist in de decemberdrukte bewust een moment voor jezelf te pakken. Dus geen dagje ‘niets doen’ wat uiteindelijk neerkomt op Netflixen, maar bijvoorbeeld een solo-uitje naar een koffietent of de natuur in. En het belangrijkste: zonder je telefoon.

Zo legt Ondrej ook uit dat een beetje reflectie heel goed kan zijn om te ontspannen, en geeft hier dan ook een aantal voorbeelden van hoe je dit kan vormgeven:

Houd een dagboek bij
Ben jij iemand die van schrijven houdt? Dan komt dat mooi van pas. Neem dagelijks een paar minuten om je gedachten van je af te schrijven in een dagboek. Dit lucht op.

Mediteer
Een meditatie van een half uur geeft je de kans om je gedachten te ordenen en weer tot jezelf te komen in tijden van stress. Als je merkt dat de spreekwoordelijke pan overkookt, dan is dit het moment om het vuur te doven en het water te laten zakken.

Reflecteer samen
Ook kan het goed zijn om een moment in de dag te nemen om samen te reflecteren. Zo kun je een kwartier vrijmaken om met je hechtste relatie (denk aan je partner, familie of beste vriend) de dag door te lopen. Sta dan even stil bij vragen zoals: wat is er gebeurd vandaag en wat houdt je precies bezig? Hierbij is het wel essentieel dat je helemaal eerlijk bent met jezelf. Zo leer je goed over jezelf hoeveel van wat je precies aan kan. Het is wel van belang dat de reflectie regelmatig gebeurt, en authentiek en eerlijk is. Het heeft hierbij geen zin om je anders voor te doen, dat staat de effectiviteit in de weg.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.