Anne Smits
Anne Smits Mentale Gezondheid 26 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Mediteren voor beginners: alles wat je erover wil weten

‘Mediteren is voor zweverige mensen’ horen we vaak. Dit is wat ons betreft een onterechte aanname. Er bestaan genoeg onderzoeken die de positieve effecten van mediteren bewijzen. Maar wat is mediteren precies en welke effecten heeft het op je mentale gezondheid?

Wij vertellen je alles wat je wil weten.

Mediteren voor beginners

We snappen dat het even opstarten is, dus wij helpen je een handje.

Wat is mediteren precies?

Wist je dat je tijdens het mediteren je brein als het ware aan het trainen bent? Mediteren klinkt alsof je gaat ontspannen, maar je bent eigenlijk heel actief bezig met je brein. Tijdens het mediteren train jij jezelf om je gedachten onder controle te houden en om je te focussen op je lichaam en je ademhaling. Mediteren heeft als doel om jezelf in het hier en nu te krijgen, dus niet in het verleden en ook niet in de toekomst.

Waarom mediteren?

Er zijn talloze wetenschappelijke onderzoeken die bewijzen dat mediteren een positief effect heeft op de geest én het lichaam. De positieve effect zijn eindeloos, maar hier de belangrijkste op een rijtje.

1. Het vermindert pijn

Meditatie is nuttig om zowel fysieke als mentale problemen te verminderen of zelfs te verhelpen We weten allemaal dat ontspanning pijn vermindert en laat mediteren je daar nou net bij helpen. Ook train je de manier waarop je denkt over de fysieke problemen van je lichaam door middel van meditatie.

2. Het verbetert je relatie

Wist je dat mediteren bevorderlijk kan zijn voor je relatie? Het helpt je anders na te denken over je relatie en om bepaalde ergernissen meer te accepteren. Wil je iets origineels doen met Valentijnsdag? Volg samen een meditatieles en wie weet krijgt jouw relatie een enorme boost.

3. Het vermindert stress en angst

Heb je last van stress of angstaanvallen? Dan is meditatie misschien de oplossing. Tijdens het mediteren neem je afstand van je gedachten en gevoelens en leer jij jezelf om anders tegen deze gedachten aan te kijken. En deze aandachtsoefeningen leiden dus tot een afname van stress en het gevoel van angst.

Zelf aan de slag?

Je kan natuurlijk meditatielessen volgen bij een coach, maar wist je dat je het ook heel eenvoudig zelf kan doen? Hierbij ons simpele stappenplan:

1) Ga allereerst ontspannen zitten, maar wel rechtop. Bij voorkeur doe je je ogen dicht en vervolgens adem je een paar keer diep in en langzaam uit.

2) Je focust je op je ademhaling en als je merkt dat je afdwaalt, probeer je deze focus terug te krijgen.

3) Probeer dit elke dag te doen, vooral in de ochtend voordat je aan je dag begint. Het hoeft maar een paar minuutjes te duren. Er zijn ook een hoop meditatie-apps die je kunnen helpen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.