Beau Goldewijk
Beau Goldewijk Body & Mind 18 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Veel Nederlanders hebben last van ‘sunshine guilt’: zo kom je eroverheen deze zomer

Hoewel het weer de laatste dagen niet te genieten is, komen de zonnige dagen er weer aan. Sunshine guilt komt met deze zonnige dagen ook weer om de hoek kijken. Dit houdt in dat je een schuldgevoel krijgt wanneer je binnen blijft met mooi weer. Iets waar veel Nederlanders last van hebben, aangezien zonneschijn hier schaars voelt.

Misschien ken je het wel: je hebt een lange werkdag gehad en wil niets liever dan op de bank ploffen en een serie aanzetten. Maar: de zon schijnt. Door dit zonnige weer kan jij niet genieten van het binnen zijn en voel je de constante drang om naar buiten te gaan, terwijl je daar eigenlijk helemaal geen zin in hebt.

Wat is sunshine guilt?

Sunshine guilt is een gevoel dat vaak bij mooi weer ontstaat. Mensen ervaren het voornamelijk in de lente en zomer. Het is een schuldgevoel dat met mooi weer een rol gaat spelen als je binnen blijft met mooi weer. Deze mensen hebben namelijk het gevoel dat ze bij mooi weer het maximale uit hun dag moeten halen en buiten moeten genieten van de zon. Ze denken dat iedereen iets buiten aan het doen is behalve zijzelf. Er zijn veel mensen die last hebben van dit schuldgevoel, vooral op TikTok zie je de term veel voorbij komen.

@ellabusch

i went like 5 months with only rain and now I cant miss a single day of sun without feeling guilty

♬ fashion killa – audios for edits

Redenen voor dit schuldgevoel

Sunshine guilt is simpelweg een soort FOMO (Fear Of Missing Out). Het schuldgevoel ontstaat voornamelijk door social media. Hier zie je namelijk bij andere mensen dat zij wél buiten aan het genieten zijn van het weer, waardoor jij je schuldig gaat voelen dat je dit niet aan het doen bent.

Het land waar je woont, speelt uiteraard ook een grote rol. Als je in een land woont waar de zon niet vaak schijnt, zoals Nederland, zijn de mooie dagen schaars en kun je je dus schuldig gaan voelen als je deze niet optimaal benut. Zeker in een zomer als deze.

Zo kom je er overheen

Om over sunshine guilt heen te komen, is het belangrijk te beseffen dat iedereen een ander leven heeft en op andere manieren met dingen omgaat. Wanneer jij niet naar buiten kan door de baan die je hebt, zou je dit simpelweg moeten accepteren of proberen te regelen dat je buiten kan werken – bijvoorbeeld ergens bij een koffietentje. Ben je in je vrije tijd binnen om te ontspannen? Onthoud dan dat iedereen een andere manier van ontspannen heeft.

@thereneereina

99 problems and sunshine is one. #relatable #niceweather #torontotiktok #guilt #funnymom #momcomedy #guilty

♬ original sound – Renee Reina

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.