Emma Toussain
Emma Toussain Films & Series 10 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Take Care of Maya update: familie Kowalski wint 220 miljoen dollar lawsuit

Eén van de meest aangrijpende documentaires van dit jaar is toch wel Taking Care of Maya. Het gezin van Maya Kowalski heeft de afgelopen jaren heel wat leed meegemaakt en nu is er toch een mini-lichtpuntje verschenen aan het einde van de duistere tunnel.

De rechtszaak tegen het ziekenhuis? Die is éindelijk voorgekomen en ze hebben gewonnen.

Taking Care of Maya wint

In de Netflix-documentaire volgen we het gezin Kowalski. Waar er eerst dieper ingegaan wordt op het fijne gezin van vader Jack en moeder Beata, wordt het al snel duidelijk dat er iets niet helemaal in de haak is. Moeder Beata komt uit Polen en Jack wordt op slag verliefd als hij haar ziet. Ze krijgen twee kids, Maya en haar broertje. Het is een blij gezin, totdat Maya ziek wordt. Uit het niets heeft ze bijzonder vervelende pijn over haar hele lichaam. Ze heeft intense buikpijnen, een brandende huid en haar voeten buigen helemaal naar binnen. Natuurlijk trekken haar ouders gelijk aan de bel in verschillende ziekenhuizen, maar niemand kan zo 1-2-3 vinden wat er met Maya aan de hand is.

De schuld van moeder Beata? No way

Uiteindelijk gebeurt er een hoop, maar het komt er op neer dat het ziekenhuis denkt dat haar ouders en dan specifiek haar moeder haar ziek houdt. Bewust. Dat is natuurlijk strafbaar en het ziekenhuis houdt Maya ‘gevangen’ en neemt de voogdij af. Uiteindelijk wordt het de moeder van het zieke kind te veel en ontneemt ze zichzelf van het leven. Het gezin Kowalski verliest een heel belangrijk onderdeel van het gezin en ze gaan natuurlijk kapot. Maya mag weer naar huis, maar het zal nooit hetzelfde zijn. Vanzelfsprekend slepen ze het ziekenhuis voor de rechter, aangezien moeder nooit iets anders deed dan voor haar kind te vechten. Het oordeel van het ziekenhuis was fout en ze hadden Maya nooit mogen afnemen.

De documentaire vertelt dit trieste verhaal, maar je ziet ook dat de familieleden bezig zijn met deze rechtszaak en hoe lastig het allemaal voor hen is. Aan het einde van de docu mogen ze niet eens hun verhaal doen voor de rechter en dat doet pijn.

Taking Care Of Maya, Maya met moeder Beata.
Taking Care Of Maya, Maya met moeder Beata. Netflix

Het ziekenhuis voelde ook wel aan dat ‘t fout zat en probeert al jaren de zaak uit te stellen. Nou – afgelopen dagen was het dan eindelijk zo ver. De zaak kwam voor en alle juryleden waren het er mee eens dat de familie een schadevergoeding van 220 miljoen dollar moet krijgen. Een klein lichtpuntje dus, maar toch krijgen ze daar hun moeder niet meer mee terug.

Bekijk de emotionele beelden van de rechtszaak hieronder:

@dailymailcrime

VERDICT: The Kowalski’s WIN $220MILLION LAWSUIT against John Hopkins All Children’s hospital. The emotional moment Maya & Kyle listen to Madam Clerk pull the jury to confirm the their verdict; jurors ruled in favor of the Kowalski family after they found the hospital liable of all allegations. The jury found the mistakes made by JHACH caused, or likely to have caused the death of Beata Kowalski #fyp #mayakowalski #beatakowalski #takecareofmaya #kowalski #heartbreaking #truecrime #crime #trial #crimetok #crimejunkie #emotional #moving #children

♬ original sound – CrimeTok

@dailymailcrime

VERDICT: Emotional scenes in court as people react to a guilty verdict of JHACH’s employees acting in a manner that caused severe emotional distress to Maya’s mom, Beata, prior to her death. Beata Kowalski took her own life following Maya’s detainment at JHACH and further being accused of child abuse. #fyp #mayakowalski #beatakowalski #takecareofmaya #kowalski #truecrime #trial #crime #crimejunkie #emotional #children

♬ original sound – CrimeTok

Zoveel geld hebben de castleden van Selling Sunset op hun bank staan

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.