Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Nieuws 8 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Taylor Swift-fans misleid door PowNed: dit kan je doen tegen de ongepaste video

Dit weekend trad Taylor Swift op in de Johan Cruijff ArenA. Net zoals bij vele andere concerten, trok dit een zwerm fans aan die al maanden uitkijken naar het optreden van hun idool. Voor omroep PowNed het moment om met de camera op pad te gaan en misbruik te maken van deze situatie. Het internet is boos om de smakeloze video die hier het resultaat van was.

Wij vertellen je wat er gebeurd is, waarom het niet kan en vooral wat je eraan kan doen. Want ja, ook jij als kijker kan handelen.

PowNed lokt acties uit bij Taylor Swift-fans

In de video die vrijdag online kwam, zien we hoe PowNed-presentator Abel Bijlsma met de microfoon op pad gaat rondom de plek waar de Eras Tour plaats gaat vinden. Veel enthousiaste fans zijn aanwezig en die willen niets liever dan Taylor Swift zien. Abel lijkt daar in zijn video nog een schepje bovenop te kunnen doen: hij kan zogenaamd een meet-and-greet met Taylor regelen. De vraag is: wat zouden de fans daarvoor doen?

De video wordt gepubliceerd met de titel ‘Gillende meisjes laten ALLES zien voor Taylor Swift!’. In de titel is weinig respect te bekennen, maar in de handelingen van PowNed in de video ook niet. Zo krijgt de presentator meisjes zo ver om met vreemden te zoenen en hun borsten te laten zien, om vervolgens te vertellen dat er helemaal geen meet-and-greet is.

Dit staat op de rider van Taylor Swift tijdens de Eras Tour

Misbruik van macht en emoties

Het internet is het er massaal over eens: dit is machtsmisbruik. Volgens sommigen is het zelfs strafbaar. Waarom het bij zoveel mensen in het verkeerde keelgat schiet, is omdat de video met een neerbuigende insteek is gemaakt. De fans worden in het begin van de video al ‘Taylor Swift gekkies’ genoemd. De eerdere titel ‘Gillende meiden worden sletjes voor Taylor Swift’ werd later veranderd in ‘Gillende meisjes laten ALLES zien voor Taylor Swift!’.

Of je nu fan bent van Taylor of niet: we laten elkaar en elkaars muzieksmaak toch allemaal in waarde? Op zo’n moment, vlak voor het concert van een grote artiest, staan daar fans met veel emoties in het lijf. Om daar dan met een camera naartoe te gaan en daar misbruik van te maken, is volgens vele kijkers niet the way to go. De reacties onder de video op YouTube zijn dan ook niet mals.

@robinkomin

Ik laat expres niet te veel zien want het is troep en die meiden verdienen beter dan dit. #powned #taylorswift #erastour

♬ origineel geluid – Robin Komin

Klacht indienen bij Commissariaat voor de Media

Als je het gevoel hebt dat een media-instellen content verspreidt die niet oké is, dan kan je terecht bij het Commissariaat voor de Media. Via het e-loket kan je een melding maken. Een melding kan bijvoorbeeld gaan over de landelijke, regionale en lokale omroepen. Waar PowNed dus onder valt.

Het commissariaat heeft al aangegeven dat er klachten zijn ontvangen: ”wij hebben inderdaad klachten van kijkers ontvangen op het filmpje van PowNed. We gaan daar zorgvuldig naar kijken”.

Video niet doorsturen

PowNed-omroepbaas Dominique Weesie laat in een reactie weten dat het iedereen vrijstaat om een klacht in te dienen. Hij zegt echter dat hij niets offline zal halen. Daarom is het des te belangrijker dat we de video niet doorsturen en aan anderen laten zien. Wel kan je de video melden bij YouTube.

Alle Eras van Taylor Swift op een rij inclusief bijbehorende stijl

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.