Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Money 5 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Ben jij te duur voor je eigen portemonnee? Deze 4 tips helpen je aan een betaalbare levensstijl

Het leven is leuk, maar het leven is ook bizar duur. There, we said it. Zeker nu de zomer van start is (lees: festivals, terrasjes en vakanties) lopen de kosten hoog op. Soms zo hoog, dat de fabulous levensstijl iets te duur wordt voor onze eigen portemonnee. Zoals oma zou zeggen: je leeft boven je stand. Gelukkig hebben we daar vier handige tips voor waar je bankrekening blij wordt.

En jij dus ook.

Makkelijke tips voor een betaalbare levensstijl

We geven toe: op financieel gebied zijn wij misschien niet de meest stabiele generatie. We vallen als een blok voor espresso martini’s á €12, betalen een abnormaal hoge huur, strooien met munten op festivals en trappen iets te vaak in de val van Klarna. Sommige dingen zorgen voor een hoop plezier, maar ook voor financiële onrust. Wil jij jouw geldzaken deze zomer op orde hebben? Dan helpen de volgende tips je op weg.

1. Stop met achteraf betalen

Klarna en Afterpay lijken onze beste vriendinnen, maar de gewoonte om veel te bestellen zonder de financiële gevolgen ervan in te zien sluipt er snel in. Kies je voor een betaalmethode waarmee je later betaalt? Vraag je dan af of je hiervoor kiest omdat je het geld nu niet hebt of omdat deze betaalmethode meer voordelen met zich meebrengt. Iets aanschaffen dat je nu en later eigenlijk niet kan betalen geeft onrust. Wacht met de aankoop of tik toch het gehele bedrag meteen af om latere kosten te voorkomen.

2. Wees eerlijk naar je vrienden over jouw financiële situatie

Ga jij om met mensen die vaak horeca bezoeken, veel feestjes afgaan en hun centen flink laten rollen? Gezellig, maar pas op dat jij hier niet automatisch in meegaat. Je kan niet in elkaars portemonnee kijken, maar je kan wél eerlijk zijn over je eigen budget. Stel bijvoorbeeld eens voor om thuis te koken met z’n allen, in plaats van in een restaurant af te spreken. Scheelt toch weer een paar tientjes.

3. Je kan elke euro maar één keer uitgeven

Met dit in je achterhoofd is besparen een stuk gemakkelijker. En besparen betekent niet dat je nooit meer uiteten gaat of nooit meer de Zara binnenstapt, het betekent bewuster omgaan met de budgetten die je stelt. Stel je voor: je hebt een budget van €100 per maand voor eten buiten de deur. Geef je die dan liever uit aan koffie to-go en broodjes op het station? Of bezoek je een aantal horecazaken? Geef je geld uit aan dingen waar jij écht blij van wordt.

4. Downsize je uitgaven

Dit in de breedste zin van het woord. Nieuwe outfit nodig? Met één nieuw item kom je misschien ook heel ver. Uiteten vanavond? Een drankje in het park is ook heel leuk met de juiste mensen om je heen. Netflix, Videoland en HBO Max? Ga voor de streamingdienst die jij het meest gebruikt en bespaar op andere abonnementen. Geloof ons, deze keuzes besparen je iedere maand een heleboel geld.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.