Josephine van Bonzel
Josephine van Bonzel Body & Mind 15 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Fijne tips van de redactie om Blue Monday door te komen

De kerstboom is de deur uit, je goede voornemens zijn wellicht al niet uitgevoerd zoals je wilde en het duurt nog even voordat het zomer is. Dat maakt deze dag, de derde maandag van het jaar, de meest deprimerende dag van het jaar. Het is weer zo ver: Blue Monday. Ongetwijfeld heb je deze term weleens voorbij horen komen, maar wat houdt het nou daadwerkelijk in? En hoe komen we deze dag zonder al te veel verdriet door?

Met deze tips maak jij van Blue Monday de leukste Blue Monday ooit!

Wat is Blue Monday?

De derde maandag van januari is de dag waarop een aantal ellendige dingen samenkomen, waardoor het de meest treurige dag van het jaar is. Ten eerste is januari een maand waarin het nastreven van goede voornemens onder een vergrootglas ligt, en daarmee ook vaak toch overboord wordt gegooid. Daarnaast zijn de feestdagen net voorbij en ligt er ook weinig feestelijks in het verschiet. Enne.. laten we het grauwe weer niet vergeten. De temperatuur van boven nul die ons in de steek laat en de dagen die steeds korter lijken te duren. Voor veel mensen zijn dat aspecten die de januarimaand tot de zwaarste maken.

Tips van je favoriete redactie om deze dag door te komen

Gelukkig hebben wij een aantal goede tips voor jou om toch iets leuks te maken van deze Blue Monday.

1. Daglichtlamp gebruiken

Een daglichtlamp heeft op vele aspecten een zeer goede invloed. Door je dagelijks bloot te stellen aan kunstmatig daglicht, worden je symptomen verzacht en krijg je een extra boost vitamine D binnen.

2. Bloemen kopen

Zorg dat je je in een gezellige omgeving bevindt vandaag. En wat helpt daar nou beter bij dan een mooi bos bloemen? En daarbij, misschien gelijk een goede reden om een leuke vaas te kopen?

3. Boek een vakantie

Misschien is vandaag dan toch de dag om wat vakantiedagen op te nemen en je droomvakantie te boeken. Nog wat inspiratie nodig? Hier vind je de mooiste bestemmingen om jouw volgende vakantie te spenderen!

4. Koffie halen buiten de deur

Niks is zo lekker als buiten de deur een onnodig koffietje te halen. Neem een vriendin mee of zet een podcast aan, en jij kan als main character de wandeling beginnen.

5. Eten bestellen

Maak het jezelf vooral niet te moeilijk door ingewikkelde maaltijden te koken en bestel wat lekkers.

Waar komt dat Blue Monday eigenlijk vandaan?

De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht het concept Blue Monday in 2005. En nee, hij bedacht het niet zomaar, het is aan de hand van wiskundige formules berekend dat deze dag de meest deprimerende dag van het jaar zou zijn. Verschillende punten nam hij mee in deze berekening, zoals de gemiddelde temperatuur, het aantal dagen tot de zomer en het aantal dagen tot de volgende feestdag. Deze samenloop van omstandigheden zou deze dag het treurigst maken.

Hoesjes en koorden met bizarre kortingen: Ateljé opent vandaag hun online archive sale

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.