Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Mentale Gezondheid 15 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Last van een zondagavondgevoel? Dankzij deze 5 tips begin je de maandag wél goed

Wanneer je dit artikel leest is de kans groot dat je met een dekentje op de bank zit en je slecht voelt. Slecht omdat het morgen weer maandag is en je écht. geen. zin. hebt. We feel you. Wij delen daarom onze belangrijkste tips met je om de week morgen goed te beginnen.

We kunnen je vervelende baan, stomme schoolopdracht of vervelende verplichtingen helaas niet laten verdwijnen. Wat we wel kunnen doen, is je tips geven waardoor je de week toch net even iets chiller begint.

Tips voor de maandag

Je bent echt niet de enige die last heeft van het ‘zondagavondgevoel’. Een groot deel van de mensen zit op zondagavond toch net even minder ontspannen op de bank. Een week vol verplichtingen, deadlines en gezeur staat weer voor de deur en daar zit je misschien niet op te wachten. Of misschien is het vooruitzicht van je week wel goed, maar had het weekend simpelweg nog een dagje langer mogen duren. Niet getreurd, met deze tips rock jij de maandag.

1. Sta vroeg op

We weten niet hoe het met jou zit, maar wij staan het liefst zo laat mogelijk op op maandag. Je ritme verandert tijdens het weekend vaak toch een beetje (je weet wel, door die dertien bier van zaterdagavond) waardoor vroeg opstaan maandag een moeilijke taak is. Toch is een vroege morgen aan het begin van de week juist heel goed.

Als je een beetje op tijd uit je nest komt op maandag heb je al een kleine voorsprong op de week. Je hebt tijd om lekker wakker te worden (met een heerlijk ontbijtje), je hoeft je niet te haasten en je hebt de tijd om je mentaal voor te bereiden. Als je dertien keer op die snooze-knop drukt begin je je week chaotisch en gestresst en daar zit je echt niet op te wachten.

2. Sporten of bewegen

Om je hoofd leeg te maken en meer energie en een beter humeur te krijgen, is sporten het beste om te doen ‘s ochtends. Geloof ons als we zeggen dat wij het liever ook niet doen, maar het is wel heel goed voor je. Je humeur schiet omhoog en een happy you kan je wel gebruiken aan het begin van de week.

Als je geen zin hebt om naar een intense HIIT-les te gaan ‘s ochtends is dat heel begrijpelijk. Wat je dan kan doen is een half uurtje yoga. Het gaat erom dat je je lichaam gebruikt, maar op welke manier is niet per se heel belangrijk. Zorg ervoor dat je ‘s ochtends in ieder geval dertig minuten beweging krijgt.

3. Visualiseer wat je gaat bereiken

Wanneer je van je theetje geniet maandagochtend, bepaal dan wat je allemaal wil bereiken die week. Denk aan bepaalde successen die je wil behalen of de leuke mensen die je wil zien. Probeer deze doelen zo duidelijk mogelijk te visualiseren in je hoofd. Op die manier krijg je rust in je hoofd en motiveer je jezelf om ervoor te gaan.

4. Bepaal de drie belangrijkste dingen

Als jij niet je eigen doelen opschrijft, doet een ander het wel voor je. Of het nu je collega’s, studiegenoten of vrienden zijn, iedereen wil altijd van alles van je. Dat kan ervoor zorgen dat je je overwhelmed voelt, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Probeer daarom drie belangrijkste doelen van die week vast te stellen. Of dit nu werkgerelateerde doelen zijn of persoonlijke doelen maakt niet uit. Stel je prioriteiten vast en leg hier de nadruk op die week.

5. Weet waarom je last hebt van het ‘zondagavondgevoel’

Als laatste is het belangrijk om vast te stellen waarom je je down voelt op zondagavond. Zijn het bepaalde dingen die je moet doen? Heb je last van stress? Voel je je niet comfortabel in je je relatie? Waardoor heb jij geen zin om morgenochtend de nieuwe week te beginnen?

Als je de oorzaak van je ‘zondagavondgevoel’ weet, kan je dit probleem makkelijker oplossen. Hoewel het meer dan normaal is om af en toe tegen de maandag op te zien, is het niet de bedoeling dat jij elke zondagavond down op de bank zit.

Elite Daily

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.