Aartie Narain
Aartie Narain Love & Life 5 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Voor eens en altijd: dit is waarom koud douchen hartstikke goed voor je is

Er zijn maar weinig dingen lekkerder dan een lange, warme douche. Maar wist je dat koud douchen veel beter voor je? Al meerdere studies hebben bewezen dat het wonderen doet voor je gezondheid. Nog niet overtuigd? Wij delen een aantal voordelen waarom koud douchen goed voor je is.

Koud douchen is namelijk zo slecht nog niet.

Dit is waarom koud douchen goed voor je is

Hete douches kunnen heerlijk aanvoelen na een lange dag of een zware work out, maar het heeft ook veel nadelen. Je moet er waarschijnlijk niet aan denken, maar douchen met koud water is beter voor je. Naast het feit dat het hartstikke gezond voor je is, zijn er ook andere goede redenen om je douchebeurt voortaan af te sluiten met een koude straal.

1. Energieboost

Iedere ochtend koud douchen is beter voor je energie dan een kopje koffie. Als je merkt dat je ‘s ochtends suf en moe bent, kan de schrik van koud water in de ochtend je helpen wakker te worden. Ook gaat je hartslag omhoog en wordt je bloedcirculatie gestimuleerd, zodat je cellen extra zuurstof krijgen.

2. Minder stress

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dagelijkse blootstelling aan kou je humeur een boost geeft, stress vermindert en zelfs kan helpen tegen depressies. Onder de koude douche springen zonder eerst rustig af te bouwen verlaagt ook je stressniveau en kan zelfs helpen bij het voorkomen van ziektes.

3. Gezond haar

De beste natuurlijke manier om je haar en huid gezond te houden is koud douchen. Warm water kan je huid namelijk laten uitdrogen. Koud water kan ook je hoofdhuid gezond houden. Als je poriën eenmaal gesloten zijn, zijn ze veel minder kwetsbaar en worden ze beschermd tegen vuil, vet en olie. Hallo glanzende lokken.

4. Beter immuunsysteem

Koud water zorgt voor meer flexibiliteit in je lymfevaten. Deze zorgen voor het afvoeren van afvalstoffen in je lichaam en beschermt je tegen kwaaltjes. Regelmatig koud douchen zou zelfs zorgen voor de aanmaak van meer witte bloedcellen en dat is onmisbaar bij de bestrijding van virussen. Heb je een zwak immuunsysteem? Dan weet je wat je te doen staat.

5. Een goed humeur

Je weet nu inmiddels wel dat koud douchen veel voordelen heeft, maar wist je ook dat het zelfs je humeur verbetert? Door onder een frisse douche te stappen krijg je een boost van adrenaline en endorfine. Deze hormonen geven een oppeppend gevoel. Daarnaast is bewezen dat het zelfs beter kan helpen tegen depressiviteit dan antidepressiva.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.