Julia Schaap
Julia Schaap Technologie 17 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze simpele tips helpen je van je telefoonverslaving af (of te minderen)

In dit digitale tijdperk is een smartphone niet meer weg te denken, het is bijna onmogelijk om zonder telefoon door het leven te gaan. Het kleine apparaatje heeft steeds meer controle, waardoor je dagelijks leven wordt beïnvloedt en veel mensen een telefoonverslaving ontwikkelen. Wil je daar vanaf? Of minderen? Wij hebben een aantal hele simpele tips verzameld, zodat jij minder op je telefoon zit. Geloof ons, het is het proberen waard. Daarnaast hebben wij nog een aantal tips zodat jouw telefoon langer meegaat, die lees je hier.

Verslavende werking

Smartphones zijn gemaakt om de aandacht te trekken en het gelukshormoon aan te maken, zoals dopamine en oxcytocine. Dit heeft een verslavende werking, waardoor jij langer en vaker op je telefoon zit. Het is daarom ook niet zo gek dat je je telefoon blijft checken. Toch is het zonde om mooie momenten te missen door die telefoon die steeds aandacht vraagt.

Vliegtuigmodus

De vliegtuigmodus wordt erg vaak gebruikt tegen een telefoonverslaving. Door je telefoon op vliegtuigmodus te zetten, krijg je geen meldingen meer. Hierdoor wordt je minder afgeleid en kan je je aandacht aan belangrijkere dingen besteden. Als je van sommige apps nog wel berichten wilt ontvangen, kan je dat sinds kort ook aanpassen in je instellingen.

Leg je telefoon weg

Een van de makkelijkste tructjes tegen een telefoonverslaving is om je telefoon aan het begin en eind van de dag weg te leggen. Je slaapt hierdoor een stuk beter. Je lichaam reageert namelijk op licht om wakker te worden, dit is ook zo bij het licht van je telefoon. Doro je telefoon een uur voor het slapen weg te leggen, draagt dit bij aan het verminderen van je schermtijd, en het verbeteren van je slaap.

De grijstintmodus

Nadat ik deze modus zelf een dag heb geprobeerd, kan ik wel zeggen dat het de verleiding om op mijn telefoon te zitten erg verminderd. Bij deze modus ontvang je wel berichten, maar worden alle kleuren op je telefoon uitgeschakeld. Doordat er geen kleur meer te zien is, maakt je lichaam minder dopamine aan, waardoor de drang om op je telefoon te zitten verdwijnt. Bye bye telefoonverslaving.

Zo kom je over je angst heen om met therapie te beginnen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.