Tessa Ham
Tessa Ham Money 31 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze online tool helpt je erachter te komen waar je onbewust te veel geld aan uitgeeft

Weten waar je geld heen gaat, is misschien wel de beste spaartip die je in je leven kunt krijgen. Waarschijnlijk heb je deze spaartip zelfs al weleens gehoord, maar is het uitzoeken van je bankafschriften niet je favoriete hobby en schuif je het daarom steeds voor je uit. Niet meer: in dit artikel delen we drie manieren hoe jij erachter kan komen waar je onbewust te veel aan uitgeeft, zodat je daarop geld kunt besparen. En dat is vaak simpeler en minder tijdrovend dan je denkt.

Lees vooral door tot nummer drie. Dit is een online tool waarmee je jouw uitgaven met die van anderen kan vergelijken en die zo voor een goede eyeopener zorgt.

Manieren om te checken waarop geld besparen

Dit zijn drie manieren om te checken waar je onbewust veel geld aan uitgeeft. Kies uit welke manier het best bij jou past.

1. Old school

Je kunt ervoor kiezen om old school een overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven. Gewoon met pen en papier of een Excel-bestandje. Schrijf hiervoor al je inkomsten en uitgaven op van deze maand en verdeel ze over verschillende categorieën.

Het voordeel van deze old school manier is dat je werkelijk elke uitgave voorbij ziet komen. Dan kom je er bijvoorbeeld ook achter dat je nog een abonnement op iets hebt, waar je eigenlijk niets meer mee doet. Je kunt op deze manier dus ook meteen gaan besparen op vaste lasten.

Maar gaan je haren echt overeind staan bij het idee dat je je bankrekening moet doorspitten en wil je toch geld besparen? Geen zorgen, dan hebben we nog twee alternatieven voor je.

2. Een budget app

Wanneer je niet per se nieuwsgierig bent naar specifieke uitgaven, maar makkelijk wil weten aan welke categorieën je meer uitgeeft dan je zou willen, kun je een budget app gebruiken. Deze koppel je met je bankrekening en vervolgens doet de app het ‘zware werk’ voor je. Bij dit soort apps zie je door middel van taart- en staafdiagrammen hoeveel je aan elke categorie uitgeeft.

Tip: daag jezelf uit om vóórdat je de app downloadt, op te schrijven hoeveel je denkt aan iedere categorie uit te geven. Vaak is dit ook een mooie eyeopener. Zo zie je bovendien in één oogopslag in welke categorie je het best kunt besparen als je de daadwerkelijke cijfers ernaast zet.

3. Een online tool van het Nibud

Misschien heb je al eens gehoord van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, dat informatie geeft over hoe je het best kunt omgaan met geld. Op hun website hebben ze ook een handige gratis online tool genaamd Persoonlijk Budgetadvies die je helpt geld te besparen.

Je vult in de tool allereerst gegevens in over je persoonlijke situatie. Denk hierbij aan je leeftijd, of je samenwoont en hoeveel inkomen je hebt. Vervolgens vragen ze hoeveel je uitgeeft aan zaken als je woning, je auto, verzekeringen, abonnementen en kleding.

Het nadeel van deze tool is dat je wel al een beetje inzicht in je eigen financiën moet hebben om ‘m optimaal te gebruiken. Je kunt daarom het best deze manier combineren met manier één of twee. Of houd je bankafschriften erbij en vul zo de bedragen in.

Wanneer je in vijf minuten tijd alles hebt ingevuld, zie je meteen wat het grote voordeel is van deze online tool. Je ziet namelijk niet alleen hoeveel je uitgeeft in alle categorieën, maar ook hoeveel je uitgeeft in vergelijking met andere huishoudens.

Natuurlijk is iedereens situatie verschillend en vindt iedereen andere zaken belangrijk, maar toch is dit een goede manier om snel en makkelijk te zien op wat voor gebieden je geld kunt besparen. En het beste van alles? Wanneer je op ‘open tips’ klikt, krijg je meteen tips voorgeschoteld die je hierbij gaan helpen.

Laat die goedgevulde spaarrekening maar komen!

Hoeveel spaargeld moet je hebben? Deze handige rekentool vertelt het je

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.