Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Bizarre Bekentenis 1 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Veerle (27): ‘Mijn vriend eet al een jaar lang vleesvervangers, hij weet het alleen zelf niet’

In de rubriek Bizarre Bekentenis doet iedere week een lezeres van NSMBL een confession. We proberen het leven ook maar uit te vogelen en dit gaat niet zonder slag of stoot. Jongvolwassen zijn? Dat is soms knap lastig. We zijn tenslotte allemaal mensen en elk persoon maakt weer andere gekke en bijzondere dingen mee. Verliefd op de verkeerde persoon? Gênant moment tijdens een date? In Bizarre Bekentenis lees je verhalen die soms herkenbaar zijn, of juist helemaal niet.

Vandaag lees je het verhaal van Veerle (27).

‘Mijn vriend eet al een jaar lang vleesvervangers, hij weet het alleen zelf niet’

Veerle is zelf vegetariër, maar heeft een vriend die wel van een flink stuk vlees houdt. Van haar vega-lifestyle moet hij niets weten, maar zonder zijn medeweten geeft Veerle hem al meer dan een jaar vleesvervangers te eten.

Hi Veerle, hoe is deze situatie tot stand gekomen?

“Dat ik mijn vriend vegetarisch te eten geef? Dat begon eigenlijk toen we gingen samenwonen. In de tijd dat we nog apart woonden gingen we vaak uiteten, dus bestelden we ieder ons eigen gerecht. Ik at toen al jaren vegetarisch, dus voor mij waren het altijd de vega gerechten. Mijn vriend daarentegen, die maak je gelukkig met een steak of een kip van het spit. Dat verschil in eetgewoonten is nooit een probleem geweest, tot we gingen samenwonen.

Nu eten we iedere avond samen, maar ik vind het te bizar om twee losse maaltijden te bereiden voor twee mensen. Ten eerste houden we dan veel eten over en kost het mij onnodige moeite. Toen we net samen woonden heb ik hem geprobeerd over te halen om met mij mee te eten van de vega gerechten, maar dat was een absolute ‘nee’. Hij vindt zichzelf een man en ‘mannen eten vlees’ zegt hij altijd. Ik vind het juist belangrijk om zo min mogelijk vlees te eten en stil te staan bij de impact die de veeteelt heeft op de wereld.”

Dus, nu geef je hem stiekem vleesvervangers?

”Eerst niet, toen maakte is de gerechten echt op twee verschillende manieren. Bijvoorbeeld één pasta met gehakt en één met vega-gehakt. Dat gedoe met dat eten was ik op gegeven moment helemaal zat. Ik houd echt van mijn vriend, maar het is niet de beste fijnproever, dus ik wist gewoon dat hij het echt niet zou proeven. Hij eet nu al een jaar lang vleesvervangers, hij weet het alleen zelf niet’

Ik moet ook wel eerlijk toegeven dat onze levensstijl het makkelijk maakt. Ik ben juist eerder klaar met werken, terwijl hij later thuiskomt. Zodra het eten klaar is komt hij binnen en ziet hij dus niets van de ingrediënten waarmee ik heb gekookt. Hij denkt dat er gehakt in zijn fajita’s zit, maar dat is altijd een vleesvervanger. Ik houd nog steeds vol dat ik gewoon twee aparte bereidingen maak, maar dat is al een jaar niet meer zo.”

Ben je niet bang dat hij er ooit achterkomt?

”Nee, want het is niet dat ik hem verbied om vlees te eten. In de middag eet hij ook gewoon z’n brood met salami en als we uiteten gaan bestelt hij gewoon een biefstuk. Het gaat mij meer om het dubbele koken in de avond, dat vind ik gewoon zonde. En hij is wel een vrij relaxed persoon, dus ik denk niet dat hij boos wordt als hij erachter komt.”

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.