Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Restaurants 6 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit vegan restaurant in Amsterdam maakt iedereen blij – zelfs je carnivore vader

Veganistische restaurants zijn er steeds meer. En hoewel iedereen welkom is, hebben de restaurants volgens velen niet zo’n toegankelijk imago. Doe de meesten maar een lekker ‘normaal’ restaurant. Maar wat als het ook allebei kan? Het kan. En dat bewijst Meatless District in Amsterdam.

Dit is het restaurant waar je iedereen mee naartoe kunt nemen, zélfs je carnivore vader.

NSMBL test: Meatless District

Aan de Bilderdijkstraat in Amsterdam (in het gezellige Oud-West) vind je sinds 2016 Meatless District. Best al een tijdje, dus. Inmiddels is het restaurant een begrip onder de veganistische Amsterdammers. Maar of het ook dat moeite is als niet-vegan, dat gingen wij testen.

De sfeer: niet moeilijk, wel gezellig

Laten we beginnen bij het begin – en dat is het gevoel dat je krijgt wanneer je de zaak binnenstapt. Dat gevoel zit meteen goed. Het interieur van Meatless District is misschien niet het meest hippe (in een tijdperk waar RVS tafels, kleine krukjes en vintage meubels als esthetisch worden gezien), maar het is onwijs huiselijk en gezellig. Links zie je de open keuken, in het midden van de zaak siert de bar en overal zijn knusse zithoekjes.

Het eten: verrassende gerechten met enkel en alleen groenten

Afgelopen maanden probeerde het team daarom tientallen gerechten uit voor het nieuwe menu. Sommige favorieten kwamen terug uit het archief Meatless District, maar er werd vooral geëxperimenteerd met nieuwe ingrediënten en technieken. Het doel? Verrassen met groeten. Eigenaresse Cil zegt gekscherend: ‘toen wij zeven jaar geleden begonnen, durfde niemand met havermelk in de buurt van koffie komen’. We zijn dus al een heel eind op weg en veganistisch eten wordt steeds normaler. Dat maakt het voor de keuken van Meatless District naar eigen zeggen alleen maar makkelijker: zij experimenteren er nu op los.

Dus, hoe ziet dat eruit? Zo’n veganistische kaart? Denk aan toastjes met smoked no salmon, waarbij de ‘zalm’ is gemaakt van tomaat. Of gekruide oesterzwamspiesjes die met hun zachte textuur gewoon doen denken aan spicy yakitori. Je vindt niet alleen maar vleesvervangers op de kaart, want in veel gerechten spelen groenten een duidelijke hoofdrol. Een van onze favorieten was de mac and cheese met geroosterde bloemkool erop. Echt zo’n gerecht waarvoor je nog eens teruggaat. Net als de mini-burgers en het platbrood met verse auberginedip, trouwens.

Je vindt Meatless District op de Bilderdijkstraat 65-67 HS in Amsterdam. Maak online een reservering of loop gezellig binnen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.