Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 16 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Word je vaak afgezegd? Dit is hoe je voorkomt dat jouw vrienden plannen cancelen

We kennen het allemaal wel: je maakt leuke plannen met een vriend(in), verheugt je er dagen op, maar vlak voordat je opstap gaat krijg je het berichtje waar je al bang voor was – je wordt afgezegd. Niets is zo vervelend als plotseling thuiszitten zonder plannen. Komt dit de laatste tijd iets te vaak voor? Dit is hoe je de kans verkleint dat je vrienden de plannen cancelen.

En laten we eerlijk zijn, we hebben ook allemaal zelf weleens plannen geskipt.

Waarom mensen afzeggen…

Er zijn tal van redenen waarom mensen plannen op het laatste moment cancelen. Zo kan het zijn dat er een financiële tegenvaller is geweest, waardoor de plannen ineens te duur zijn geworden. Of misschien gaan er mensen mee waar de persoon in kwestie geen tijd mee door wil brengen. De meest voorkomende reden: de persoon heeft geen zin of heeft dubbele plannen.

Wat als je afgezegd wordt?

Hoe irritant het ook is om op het laatste moment afgezegd te worden, je wil hier geen big thing van maken. Natuurlijk kan je vragen wat de reden is dat iemand cancelt, zeker als het de zoveelste keer is. Toch is het belangrijk om ruimte te geven en het niet persoonlijk te nemen. Is het irritant? Ja. Is het nodig om de vriendschap hierdoor te laten beïnvloeden? Nee, niet als dit zelden gebeurt.

Merk je dat dezelfde vriend of vriendin je steeds vaker afzegt? Dan is het goed om het gesprek aan te gaan en diegene wat ruimte te geven. Wanneer iemand weerstand biedt bij het maken van plannen, is de kans onwijs groot dat er vlak van tevoren wordt afgezegd.

Zo voorkom je dat je vrienden de plannen cancelen

Een voorbereid mens telt voor twee. Of sterker nog: gaat met twee op pad. Volgens experts Danielle Jackson, Robert Cialdini en Pippa Murphy, die met Hello Giggles spraken over dit onderwerp, zijn er drie manieren om afzeggingen te voorkomen.

1. Herinner je vrienden aan de gemaakte afspraken

Als je vrienden iets chaotischer zijn dan jij, is de kans aanwezig dat ze afspraken vergeten of dubbele afspraken maken. Door ze een paar dagen vooraf te herinneren aan jullie plannen, is de kans veel kleiner dat er last minute afgezegd wordt.

2. Zorg voor een publieke toezegging

Noem het manipulatief, maar een publieke toezeggen zorgt ervoor dat iemand minder snel cancelt. Volgens onderzoek van Robert Cialdini willen mensen zich graag aan hun woord houden, zéker wanneer ze hun woord hebben gegeven voor een groep.

3. Laat je vrienden de plannen visualiseren

De voorpret is altijd het leukste en dat is iets waar je slim gebruik van kan maken. Als iemand zich een beleving al kan visualiseren, is de kans groot dat ze er die avond ook echt bij zullen zijn. Stuur iemand bijvoorbeeld alvast het menu als je plannen hebt om uit eten te gaan, stuur wat video’s door van de dj die op een feestje draait of stuur alvast een TikTok door van de locatie die jullie gaan bezoeken.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.