Tessa Ham
Tessa Ham Career 11 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

5 vragen die je jezelf moet stellen voordat je met je baan stopt

Wanneer je niet meer gelukkig bent met je huidige baan, is de verleiding groot om snel te stoppen en op zoek te gaan naar iets nieuws. Maar voordat je begint met vacaturewebsites doorpluizen, is het goed om even antwoord te geven op de volgende vijf vragen.

Dat helpt je uit te vogelen waarnaar je op zoek moet bij je volgende baan. Of misschien kom je er zelfs achter dat je bij je huidige baan kunt blijven…

Waarom wil je stoppen met deze baan?

Goed, je bent niet gelukkig met je baan meer. Maar hoe komt dit? Het is belangrijk om dit als eerst uit te zoeken, omdat je dan bijvoorbeeld ook weet naar wat voor vacatures je moet zoeken. Misschien zit je niet goed op je plek bij een grote organisatie, en kom jij bij een kleine persoonlijke start-up beter tot je recht.

Maar het zou ook kunnen dat je er door het beantwoorden van deze vraag achterkomt dat je niet gelukkig bent met een tijdelijke situatie (bijvoorbeeld een project) en dat je je baan best wel weer leuk zou kunnen vinden als dat is afgelopen.

Ten slotte is het belangrijk om jezelf af te vragen of je echt ongelukkig bent met je werk vanwege je baan zelf of vanwege andere dingen die er in je leven spelen? Dingen waar je je misschien nog niet helemaal van bewust bent.

Ben jij veranderd of is het je baan?

Het is ook goed om even stil te staan wie of wat er veranderd is: jij of je baan. Zijn jouw taken anders geworden en heb je het daarom niet meer naar je zin? Of zijn jouw core values veranderd? Hier geldt weer hetzelfde: dit is handig om te weten bij het vinden van je volgende baan.

We spenderen zoveel tijd van ons leven aan ons werk, dat het niet gek is dat de core values van het bedrijf moeten overeenkomen met jouw eigen waarden en normen. Alleen op deze manier zal je werk namelijk waardevol aanvoelen.

Dus: waar hecht je tegenwoordig waarde aan? Is dat de vrijheid om te gaan en staan waar je wil? Of is dat bijvoorbeeld juist dagelijkse structuur? Als je dit duidelijk hebt, weet je naar wat voor soort baan je op zoek moet.

Wat zou ervoor zorgen dat ik gelukkig ben bij mijn huidige baan?

We hebben meer invloed op onze baan dan we misschien in eerste instantie denken. Tegenwoordig gaan we al snel op zoek naar een nieuwe baan, terwijl we het werkgeluk in onze huidige baan misschien snel terug kunnen vinden met een klaar kleine aanpassingen. Job crafting noem je dat. Naast het antwoord op vraag 1 en 2, is het daarom goed om te bedenken wat voor aanpassingen dit zouden kunnen zijn.

Ben je erachter wat ervoor zou zorgen dat je wél gelukkig bent bij je huidige baan? Ga dan het gesprek aan met je leidinggevende. Alleen dan weet je wat er binnen je huidige bedrijf mogelijk is.

Kan ik het financieel redden om met mijn baan te stoppen?

Wanneer je op zoek bent naar dezelfde baan bij bij een ander bedrijf (in plaats van een andere functie), kun je ervoor kiezen om eerst op zoek te gaan naar een nieuwe job voordat je bij je oude baan stopt. Als je echt een carrièreswitch wil maken en daarvoor een opleiding moet doen, of als je simpelweg doodongelukkig bent bij je huidige baan, is dit een ander verhaal.

Dan is het goed om even te gaan rekenen. Kun je jezelf een aantal maanden redden als je nu je baan opzegt? Bereken hoeveel geld je per maand nodig hebt om je vaste lasten te kunnen betalen en zorg ervoor dat je die een aantal maanden kunt betalen zonder dat er geld binnenkomt. Dat scheelt je een hoop stress en problemen.

Ligt jouw lat nog wel op een realistisch niveau?

Het gras is altijd groener aan de overkant, maar dat willen we nogal eens vergeten. Onthoud dat geen enkele baan perfect is en dat er altijd taken en situaties zullen zijn op je werk die je minder leuk vindt.

Een checklist om te kijken of het tijd is om je baan op te zeggen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.