Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Beauty 12 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Vitamine K voor de huid: dit is alles wat je moet weten

Je kent vast de vitamines A, B, en C wel. Wellicht heb je ook wel eens gehoord van de Vitamines D en E, maar verder dan dat is het niet gegaan. En dat terwijl er genoeg vitamines zijn die voordelen hebben voor jouw gezondheid. Zo heb je ook vitamine K: een vitamine die veel kan doen voor jouw huid.

We leggen uit wat vitamine K wel en niet voor jouw huid kan betekenen.

Wat is vitamine K?

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine die is te vinden in onder andere spinazie, boerenkool, olijfolie, margarine en broccoli. De vitamine heeft verschillende voordelen voor het lichaam: het zorgt voor een normale bloedstolling, houdt het de botten gezond en bevat het veel mineralen en calcium – wat ook erg goed is voor de botten. Ook schijnt de vitamine veel te doen voor je huid wanneer je een vitamine K tekort hebt. We praten je bij.

Wat zijn de voordelen?

Er moet nog veel onderzoek gedaan worden naar wat de verdere voordelen zijn van vitamine K voor de huid, maar tot nu toe zijn er al veel voordelen bekend. Belangrijk om te onthouden is wel dat het alleen geslikt mag worden wanneer je een tekort hebt; het wordt afgeraden om het preventief te slikken. We hebben de grootste voordelen op een rijtje gezet.

1. Het vermindert donkere kringen onder de ogen

Veel producten die wallen en donkere kringen onder de ogen verminderen bevatten vitamine K. Omdat de vitamines zorgen voor een normale bloedstolling, verminderen de donkere kringen onder jouw ogen wanneer je een product gebruikt met vitamine K. Het bloed in de kleine bloedvezels onder jouw wallen stroomt hiervan beter door.

2. Het helpt bij het helen van wondjes

Het ligt natuurlijk aan de grootte en diepte van de wond, maar vitamine K werkt degelijk mee bij het helen van een wond. Wanneer je dus last hebt van opengekrabde puistjes of wondjes, is deze vitamine de key. Nu verdwijnt je wond natuurlijk niet als sneeuw voor de zon wanneer je de vitamines slikt, maar kan het het proces wel versnellen en laat het de wond beter helen.

3. Het bevat bepaalde antioxidanten

Vitamine K staat er ook om bekend om jouw huid te beschermen tegen vervuiling en UV-licht. De vitamines ontgiften zuurstofsoorten die op dat moment worden gevormd.

Zo gebruik je vitamine K

De vitamine is al veel te vinden in skincare producten als gezichtsolie of een serum. Je kunt deze producten dus al toevoegen aan je skincare routine voor een betere huid, maar je kunt er ook voor kiezen om vitamine K-supplementen te slikken. Dit heeft misschien op langer termijn nog meer voordelen, je doet hiermee ook de rest van je lichaam een groot plezier. Verder zijn de vitamines dus veel te vinden in spinazie, broccoli, bloemkool en andere bladgroenten, maar ook in zuivelproducten, margarine, olijfolie en eigeel.

Side note: het wordt dus afgeraden vitamine K preventief te slikken. Het wordt vooral aangeraden als je zelf een tekort hebt. Teveel kan namelijk zorgen voor eventuele schade, vooral op de bloedstolling, en dat is natuurlijk alles wat we willen voorkomen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.