Tessa Ham
Tessa Ham Career 19 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Een checklist om te kijken of het tijd is om je baan op te zeggen

Natuurlijk lijkt het gras altijd groener aan de overkant en is het door de crisis misschien niet het slimste moment om je baan op te zeggen (hoewel er genoeg kansrijke banen zijn in 2021. Maar als het écht niet meer gaat op werk, is het toch tijd om een nieuwe baan te vinden. Met deze checklist kun je checken of jouw baan moet opzeggen.

Dat je op dit artikel hebt geklikt is al geen goed teken. Maar hoe weet je nou of je even een dipje hebt op werk, of echt toe bent aan iets nieuws?

Je gezondheid lijdt eronder

Er zijn heel veel signalen die erop kunnen wijzen dat je lichaam je iets duidelijk probeert te maken. Heb je weinig energie, moeite met in slaap komen of krijg je vaak hoofdpijn of last van een verkoudheid? Dit zijn allemaal tekenen dat je stress hebt. Natuurlijk weet jij zelf het beste of dit door je privé- of werkleven komt.

Als je erg gestresst bent door werk, moet je zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe baan. Langdurige stress kan leiden tot een burn-out en tot nog ergere gezondheidsklachten zoals hartproblemen. Onthoud: je gezondheid zou je prioriteit moeten zijn. Ook als dit een ‘goede’ baan met een fijn salaris is.

Je relaties lijden eronder

Zodra je relaties onder je werk komen te lijden, is het verstandig om naar nieuwe kansen op zoek te gaan. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor als je heel veel overwerkt, jij in je vrije tijd toch ook vaak eventjes wat dingen tussendoor moet doen of je simpelweg te weinig energie hebt om je vrienden en familie te zien.

Een duidelijk teken dat je baan (een negatieve) invloed op je relaties heeft, is als jij en je partner opeens veel meer ruzie hebben of als je sommige vrienden vermijdt, omdat zij het door zullen hebben dat je niet lekker in je vel zit.

Je doet het meer voor anderen dan voor jezelf

Misschien heb je een carrièrepad bewandeld, omdat je daarmee je ouders gelukkig kon maken. Of heb je een baan gekozen, omdat je dacht dat het goed zou staan in de ogen van anderen. Het zou ook nog kunnen dat je deze baan hebt gekozen, omdat het goed betaalt en je zo de mensen om je heen kan onderhouden.

Wat je reden ook is, als je meer voor anderen bij een baan blijft dan voor jezelf, is het tijd om naar iets anders op zoek te gaan. Iets waar jij wél echt blij van wordt.

Je kunt er niet meer groeien

Soms zit je prima op je plek, maar kan je toch het best je baan opzeggen. Omdat je bijvoorbeeld al een lange tijd ‘prima op je plek’ zit, maar er geen ruimte is voor promoties, doorgroei- of ontwikkelingsmogelijkheden en salarisverhogingen. Ook dan is het tijd om vaarwel te zeggen en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.

Deze tekenen vertellen je natuurlijk niet per se dat je à la minute je baan op moet zeggen. Maar het is wel een duidelijk signaal dat je op zoek moet naar iets anders.

Toe aan een nieuwe carrière? De volgende dingen laat je liever achterwege op je cv

CareerContessa

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.