Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Vriendschap 27 jun 2024
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek wijst uit: zoveel mensen vinden vriendschap belangrijker dan een goede relatie

Nederlanders zijn erg tevreden over de kwaliteit van hun vriendschappen. Dat blijkt uit onderzoek van Snapchat. Maar zo tevreden dat ze vriendschap boven de liefde verkiezen? Dat niet, slechts een derde van de jonge Nederlanders verkiest vriendschap boven liefde.

Aan goede vriendschappen geen tekort in dit land. Maar hoe denken we echt over de vrienden die we hebben? En wat betekenen ze voor onze mentale gezondheid?

Zo denken Nederlanders over vriendschap

Wat vriendschap betreft, mogen wij Nederlanders niet klagen. 81 procent bestempelt hun vriendschappen met een ‘goed’ of ‘uitstekend’. Vriendschappen helpen dan ook om ons mentaal gezonder en zelfverzekerder te voelen. Gemiddeld hebben we naar schatting ongeveer drie beste vrienden en vijf goede vrienden. We hebben dan ook liever een kleine groep goede vrienden, dan een grote groep kennissen of slechts één beste vriend. Één op de vijf vindt het hebben van goede vrienden belangrijker dan een relatie, bij jongeren (tot 30 jaar) is dit zelfs één op de drie.   

Communicatie apps belangrijk om vriendschappen te onderhouden

Social media en communicatie apps zijn belangrijk om vriendschappen te onderhouden. 77 procent van de gebruikers ervaart dat deze manier van communiceren ervoor zorgt dat zij verbonden blijven met hun vrienden. De helft stelt zelfs dat zij het contact met één of meer vrienden zouden zijn verloren zonder deze apps. 

Gen Z stuurt memes naar hun vrienden, Boomers felicitaties

De manier waarop we technologie gebruiken in vriendschappen, verschilt per generatie. Zo gebruikt de helft van de 45-plussers social platforms en communicatie apps het liefst om vrienden te feliciteren. Terwijl dit bij slechts 18 procent van de Gen Z’ers het geval is. Zij gebruiken online communicatie het liefst om bijvoorbeeld memes en gifs met elkaar te delen. 

Fijne vrienden = langer leven: dit zijn drie bewezen manieren waarop vriendschappen je gezondheid verbeteren

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.