Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 12 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Droom je vaak de raarste dingen? Daar word je dus eigenlijk heel slim van

Droom jij ‘s nachts vaak de raarste dromen? Dat kan betekenen dat jouw hersenen proberen om slimmer te worden – een neurowetenschapper heeft namelijk de link gelegd tussen gekke dromen en het trainen van kunstmatige-intelligentiesystemen en we vinden het super interessant.

Jouw hersenen verzinnen soms vaak de gekste dingen, maar daar zit volgens een Amerikaanse neurowetenschapper een heel logische verklaring achter.

Jouw hersenen vs. kunstmatige intelligentie

Erik Hoel is neurowetenschapper aan de Universiteit in het Amerikaanse Medford. “Vreemde dromen hebben een belangrijk doel”, vertelt Erik in een artikel op WebMD. “Deze dromen helpen onze hersenen om dagelijkse ervaringen te begrijpen op een manier die dieper leren mogelijk maat. Mensen breiden hun hersenkracht eigenlijk op vrijwel dezelfde manier uit als hoe kunstmatige-intelligentiesystemen worden getraind om slimmer te worden.”

Verder vertelt Erik dat er bij kunstmatige-intelligentiesystemen vaak absurde situaties getest worden. Wanneer je namelijk constant dezelfde case voorlegt, dan raakt het systeem gewend aan de gegevens en leert het niets meer bij.

Onderzoek wijst uit: je dromen vertellen wat de impact van COVID-19 op je heeft

Om dit probleem tegen te gaan, zorgen wetenschappers dus voor een zekere mate van chaos en random dingen in hun gegevens, zodat de kunstmatige intelligentie beter getraind kan worden. Zo maak je een systeem nauwkeuriger en zorg je ervoor dat zo’n systeem niet op de automatische piloot gaat werken.

Chaos in je hersenen = slimmer worden

Terug naar jouw brein. We hadden het natuurlijk over gekke dromen – deze kan je het beste vergelijken met de chaos die wetenschappers bij kunstmatige-intelligentiesystemen toepassen. Jouw brein stuurt impulsen, die je krijgt via gekke dromen, om slimmer te worden en om informatie beter te leren verwerken.

“De eigenaardigheid van dromen en de manier waarop ze afwijken van de gebeurtenissen in het dagelijkse leven, geeft ons het idee dat er wel een biologische functie achter móét zitten”, vertelt Erik.

Maar reken jezelf nog niet in de categorie Einstein als je vaak gekke dromen hebt, want jammer genoeg kan deze theorie nooit voor de volle 100% bewezen worden. Dromen kunnen niet worden vastgelegd, vaak ook omdat je er slechts kleine delen van onthoudt. Meestal zijn dit alleen de dingen die je droomt vlák voordat je wakker wordt.

Steamy nights: dit is de betekenis van jouw seksdromen

WebMD

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.