Tessa Ham
Tessa Ham Mentale Gezondheid 29 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Pas op: er bestaat ook zoiets als een bore-out en zo voorkom je het

Een burn-out kennen we inmiddels allemaal. Je lichaam en mind zijn dan letterlijk ‘opgebrand’, omdat je een langdurige periode te veel van jezelf hebt gevraagd. Stress om hoge verwachtingen op werk (van jezelf of van anderen) kan één van de oorzaken van een burn-out zijn. Maar het tegenovergestelde is ook mogelijk: zo weinig van jezelf vragen dat je in een bore-out belandt.

Dat is net zo gevaarlijk als een burn-out. Wat is een bore-out precies en hoe voorkom je het?

Wat is een bore-out?

We kijken allemaal weleens op tegen een maandag. Maar als je zondagavond letterlijk misselijk bent, omdat je de volgende dag weer aan de slag moet, bestaat de kans dat je een bore-out hebt. Net zoals een burn-out is dit een energieziekte. De symptomen lijken dan ook heel erg op elkaar.

Mensen met een bore-out zijn ook opgebrand door alle stress, alleen wordt dat in dit geval veroorzaakt door verveling. Je werk voelt zinloos, je leert niets nieuws en je verveelt je kapot. Het gevolg hiervan is dat je steeds meer gaat twijfelen aan je eigen kunnen. Je zelfvertrouwen neemt een duikvlucht, waardoor je ook geen nieuwe uitdagingen meer aandurft. Het resultaat: je bent beland in een vicieuze cirkel.

Hoe voorkom je een bore-out?

Wat zorgt er nou voor dat je in een bore-out terecht komt? Dit zijn risicofactoren voor stress door verveling. Zorg ervoor dat je dit voorkomt:

Te weinig uitdaging

Als je te weinig uitdaging en prikkels krijgt en niets nieuws meer leert, boeit het je op een gegeven moment niet meer en voer je het op routine uit. Dit kan een teken zijn dat het tijd is om van baan te switchen. Je kan ook altijd eerst proberen met een collega een taak te ruilen. Of aan je leidinggevende meer verantwoordelijkheden te vragen.

Gebrek aan autonomie

Krijg je geen ruimte om nieuwe ideeën uit te werken en lijk je vast te zitten in processen? Dat zorgt er waarschijnlijk voor dat je alleen maar minder gemotiveerd wordt. Als je op zoek bent naar meer autonomie, kan je beter bij een klein bedrijf aan de slag waar je die ruimte krijgt dan bij een groot bedrijf met hiërarchie.

Onduidelijkheid

Is het niet duidelijk wat je taken zijn of de doelen die je moet bereiken? Heb je geen idee hoe je het eigenlijk doet? Die onduidelijkheid is zeker een risicofactor voor een bore-out. Vraag om feedback, niet alleen van je leidinggevende, maar ook van je collega’s.

Geen sociale steun

Een andere risicofactor is het gebrek aan sociale steun. Het bedrijf waar je werkt is bijvoorbeeld niet mensgericht en je krijgt weinig ondersteuning. Je hebt geen leuke collega’s waar je steun aan kunt hebben. Ook dit is een goede reden om van baan te switchen.

Zinloos voelen

Niets is meer demotiverend dan het gevoel dat het werk dat je acht uur per dag doet, zinloos is. Dit gevoel kan bijvoorbeeld ontstaan als je werk niet strookt met je waarden en normen. Een teken dat het bedrijf waar je werkt en jij geen goede match zijn.

Heb je het gevoel dat je in een bore-out terecht zou kunnen komen? Blijf vooral jezelf uitdagen. Dit kan heel simpel door eens op een andere manier naar werk te reizen, een week andere gerechten te eten of een nieuwe sport uit te proberen. Zo zet je je brein weer in actiemodus.

Probeer ook zeker op je werk te vragen voor meer verantwoordelijkheden of uitdagende projecten. Daarnaast kan je jezelf ook uitdagen in je vrije tijd. Leer bijvoorbeeld een nieuwe taal met Duo Lingo of doe een online cursus om nieuwe kennis op te doen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.