Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Money 8 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Welk spaarbedrag is ‘normaal’ voor jouw leeftijd?

Sparen kan een gevoelig onderwerp zijn. We willen genieten van het moment, maar ook een buffer hebben voor onvoorziene kosten. We zien online de meest bizarre spaarbedragen voorbijkomen, maar wat is nou normaal? Wij vertellen je wat het gemiddelde spaarbedrag per leeftijd is.

In tijdens al deze is sparen niet altijd mogelijk, dus wat is een reëel spaarbedrag?

Dit spaarsaldo is ‘normaal’ voor je leeftijd

Het Nibud adviseert om maandelijks 10 procent van je netto inkomen opzij te leggen. Dat betekent dat je, als je jaarlijks 30.000 euro netto verdient, je aan het einde van het jaar 3000 euro extra op je rekening zou moeten hebben. Om te berekenen hoeveel de gemiddelde Nederlander op zijn dertigste gespaard hoort te hebben, moeten we eerst naar het gemiddelde gestandaardiseerde inkomen kijken per leeftijdsgroep.

Voor deze berekening is uitgegaan van een 25-jarige met een gemiddeld inkomen die na een studie voor het eerst kan sparen. Volgens het CBS heeft de leeftijdsgroep tussen 25 en 35 jaar gemiddeld een gestandaardiseerd netto inkomen van 30.200 euro per jaar. Daar komen de volgende spaarsaldo’s uit:

Is jouw salaris anders? Dan is de rekensom makkelijk aan te passen. Je neemt 10% van je jaarsalaris en vermenigvuldigt dat met het aantal jaren sinds je 25e. Ben jij nog onder de 25 jaar? Dan is een spaarrekening van ongeveer €2500 gemiddeld.

Je hoeft dus echt geen grote happen uit je salaris te nemen voor een ‘normaal’ spaarbedrag, slechts 10% is al voldoende.

Handige tips om meer geld te sparen

Vind jij sparen maar lastig? Deze kleine trucjes helpen je om jouw spaarsaldo tóch te laten groeien.

– Maak vóórdat je jouw koffie, jurk of online winkelmandje afrekent, eerst hetzelfde bedrag over naar je spaarrekening. Dus, ter illustratie: als je een koffie van 2,50 euro op het station wil kopen, maak je eerst 2,50 euro over naar je spaarrekening.

– De methode reverse budgeting is niets meer en niets minder dan eerst je rekeningen betalen en een X bedrag overmaken naar je spaarrekening en/of beleggingsrekening, als je je salaris gestort hebt gekregen. In plaats van te kijken hoeveel je aan kleding uit mag geven, hoeveel aan horeca en hoeveel je wil sparen en beleggen, bepaal je dus alleen dat laatste.

– Het trucje om bijna 1.500 euro in een jaar te sparen is heel simpel. Het gaat als volgt: maandag leg je 1 euro opzij, dinsdag 2 euro, woensdag 3 euro, donderdag 4 euro, vrijdag 5 euro, zaterdag 6 euro en zondag 7 euro.

Zo spaar je ongemerkt 28 euro per week, zonder dat je het echt in je portemonnee voelt. Net als de kleine aankopen die je altijd doet, merk je er weinig van. De kunst is om die te skippen, dan spaar je dubbel.

Raisin

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.