Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Mentale Gezondheid 5 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Zomer-eenzaamheid’ is een ding en komt vooral voor bij vrouwen

Voel jij je alleen in de zomer, terwijl dit juist het moment zou zijn om je beste leven te lijden? Je bent niet alleen. Uit onderzoek blijkt dat zomer-eenzaamheid een groot probleem is, waar meer vrouwen dan mannen last van hebben,

Een op de vijf Nederlanders voelt zich extra eenzaam in de zomer. Dat blijkt uit een onderzoek dat Resto VanHarte uitvoerde onder 1000 Nederlanders. Voor vrouwen geldt dit meer dan voor mannen: respectievelijk 26 en 19 procent. Voor jongeren (16-29) geldt dit meer dan voor 30 plussers: respectievelijk 37 en 22 procent.

Wat is zomer-eenzaamheid?

Meer dan de helft van de Nederlanders voelt zich wel eens eenzaam. Vrouwen hebben hier meer last van dan mannen: 58,4 procent ten opzichte van 49,3 procent. En één op de vijf Nederlanders geeft aan zich extra eenzaam te voelen in de zomer. Ook hier geldt dat vrouwen dit meer voelen dan mannen.

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen met anderen. In de zomer wordt eenzaamheid meer gevoeld dan in de rest van het jaar. Hoe komt dat? De redenen zijn heel divers. In het onderzoek werd het missen van familie en vrienden die op vakantie zijn als reden genoemd. Maar ook te weinig geld hebben om iets leuks te doen (hi, inflatie) of de druk door sociale (media) of je omgeving om het leuk te hebben, zijn redenen om je extra eenzaam te voelen in de zomer.

Wat doe je ertegen?

Eenzaamheid is een gecompliceerd onderwerp, waar (vooral onder jonge mensen) schaamte bij komt kijken. Toch is het uitspreken heel belangrijk. Mocht jij je eenzaam voelen, praat hier dan eens over met iemand die je vertrouwt.

Durf ook om hulp of contact te vragen, mensen doen graag iets met én voor anderen. Stel bijvoorbeeld eens een leuke activiteit voor of bel eens met een vriendin. Als je even niet weet wie je moet bellen, maak dan een lijstje van verwaterde contacten. Er is van iemand die het leuk vind om weer bevriend met jou te zijn. Vrijwilligerswerk is ook een optie. Of kijk of jij je passie kunt delen met een clubje – de mogelijkheden zijn eindeloos.

Voel jij je weleens eenzaam? Dit is wat je moet doen om je minder alleen te voelen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.