Emma Toussain
Emma Toussain Money 11 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je jouw portemonnee klaar voor de (dure) zomer

Het is inmiddels 11 mei en dat betekent dat de zomer nadert. Dat maakt ons ontzettend blij (hallo zon!), maar de kans is groot dat je leven er heel anders uitziet dan in de winter. Leuke zomerse dingen doen, zoals op een terras zitten of op vakantie gaan.. dat kost geld. Fun, maar ben je daar financieel wel klaar voor? Zó maak je je portemonnee klaar voor de zomer.

Genoeg geld voor leuke dingen in de zomer

Krijg jij nu al stress bij het idee allerlei dingen te moeten financieren deze zomer? Uitjes, etentjes, cadeaus, vakanties.. best logisch, want opeens geef je veel meer geld uit dan in de winter. Hoe zorg je ervoor dat je deze periode zonder al te veel schade doorkomt?

1. Zet al je uitgaven onder elkaar

Het is sowieso goed om al je inkomsten en uitgaven overzichtelijk te maken. De kans is groot dat je dit al eerder hebt gedaan en zo niet: dan is dít het moment. Alleen met een duidelijk overzicht kan jij aan de slag. Vaak voelen kleine uitgaven als ‘niets’, maar alles bij elkaar opgeteld kan het toch behoorlijk oplopen.

2. Schrap uitgaven die je kunt missen

Er zijn vast een aantal uitgaven waar je ook prima zonder kunt leven. Denk bijvoorbeeld aan een abonnement wat je nooit gebruikt. Op die manier heb je toch enkele tientjes in de maand over.

3. Staan er nog schulden open?

Kijk vooral even goed naar betalingsdiensten zoals Klarna en Riverty. Hoeveel staat daar nog open? Probeer dat nu weg te werken en dan ook geen nieuwe betalingen meer aan te gaan. Voor velen van ons voelt dit als een gratis aankoop (girl math, we know) maar elke maand ben je toch weer gaten aan het vullen. Als je nou zorgt dat je niks meer open hebt staan, is het geld wat je verdient de volgende maand gewoon helemaal van jou en ben je niet meer bezig met afbetalen.

4. Durf ook ‘nee’ te zeggen

We snappen heel goed: als je vrienden iets leuks gaan doen, wil je mee. Je wil graag op vakantie. Maar.. je moet ook keuzes maken. Als je gewoon een normale baan hebt is het geld niet oneindig en moet je af en toe keuzes maken. Niet leuk, maar wel verstandig. Je hoeft niet alles te laten, maar denk er gewoon goed over na. Je hoeft niet vrijdag én zaterdag op het terras te zitten als je op de kosten wil letten – één van die twee is ook prima.

5. Maak een prioriteitenlijstje

Wil je op vakantie én een weekendje weg? Heb je een bruiloft, wil je naar een festival of misschien wel een spa-dag? Denk goed na: ‘wat wil ik écht?’ Als je je prioriteiten op een rijtje zet, zullen er vast ook dingen niet per se hoeven en dat scheelt toch weer geld.

Moraal van het verhaal: denk twee keer na voor je iets doet of koopt.

Dit is wanneer de baby van Justin en Hailey Bieber geboren wordt

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.