Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 17 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Liegen op je cv – In hoeverre is dat oké?

We maken het allemaal wel iets mooier dan het is, dat cv. Toch is de grens tussen liegen over je carrière en aandikken heel klein, want waneer is het niet meer oké? Net iets meer werkervaring opgeven dan je eigenlijk hebt, of zeggen dat je vloeiend Duits spreekt terwijl die naamvallen je niet zo liggen. Mag dit?

Je bent niet de enige die zich hier schuldig aan maakt. Maar liefst 45% van de Nederlandse werkgevers trof weleens onjuiste informatie aan in cv’s die hen werden toegestuurd. Van die werkgevers nam 9% die werknemer alsnog in dienst.

Liegen op je cv

Mensen liegen volgens dat onderzoek het meest over vaardigheden. “Ja hoor, ik spreek Zweeds, Duits en Russisch. En ik kan ook prima overweg met Excel en Adobe Illustrator. No problemo”. Ook wordt er veel gelogen over de functietitels, want retail adviseur klinkt toch iets sexyer dan vakkenvuller, right? Daarnaast is de lengte van een baan en de reden waarom we vertrekken punten waar we niet altijd eerlijk over zijn.

Maar mag je liegen?

De wetgeving rondom liegen op je cv is in Nederland nogal een grijs gebied. Wettelijk mag de werkgever zijn of haar aanbod intrekken als er sprake is van valsheid in geschrift, daar vallen leugens op het cv ook onder. Daarnaast mogen werkgevers je ook ontslaan als ze erachter komen dat je hebt gelogen over je diploma, al gebeurt dit zelden.

De vraag is natuurlijk: wil je liegen op je cv? Vooral de grote leugens zijn niet goed voor jouw reputatie en voor je carrière. Het voelt veel fijner als je weet dat je hard hebt gewerd voor die beuker van een cv, dan dat je het uit je duim zoog. Als werkgevers erachter komen dat je liegt, mogen ze daar een aantekening van maken. Niet best voor je carrière.

Creatief liegen

Oké, laten we eerlijk zijn: we willen het natuurlijk wel iets mooier maken dan het is. Haal het beste uit jouw werkervaring. If you got it, flaunt it. We moedigen je dus zeker niet aan om te liegen. Maar dat jij drie jaar in de bediening werkte, betekent ook dat je ervoor zorgde dat jouw klanten de ultieme beleving kregen. Om maar wat te noemen. Een functietitel veranderen is dus niet handig, maar met de functie omschrijving kan je alle kanten op.

Eerlijk zijn over je carrière

Soms is het een teken, als je de neiging hebt om veel aan jouw cv aan te passen voor een baan. Vraag jezelf af of het dan wel echt een baan voor jou is. Het klinkt cliché, maar eerlijkheid duurt het langst. Als je die baan echt wil, wees dan gewoon eerlijk. Grote kans dat jouw potentiële werkgever hier alleen maar begrip voor op kan brengen.

Workjuice

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.